Подписката на БСП-София за резиденция "Лозенец" даде резултат още в първия ден

8389
Подписката на БСП-София за резиденция "Лозенец" даде резултат още в първия ден
Снимка: БСП - София

Подписката на БСП-София за отварянето на парка на резиденция "Лозенец" за свободно посещение от граждани даде резултат още в първия ден, съобщават от пресцентъра на столичното БСП.

Инициативата, която поде общинският съветник и кандидат за кмет на район "Лозенец" от БСП Румен Георгиев, започна в 11,00 часа днес пред централния вход на резиденцията. Там той направи и първата си "Приемна на открито" с граждани от квартала. Специални гости на Румен Георгиев бяха кандидатът за кмет на София проф. Михаил Мирчев и председателят на Градския съвет на БСП в столицата Калоян Паргов, който е и водач на листата за общински съветници на левицата.

Стартира подписка срещу забраната за влизане в Резиденция "Лозенец"

Подписка за премахване на забранителния режим за влизане в резиденция "Лозенец" в столицата започва официално във вторник, 4-и август. ...

Да се отбележат в подписката специално бяха дошли и депутатите от БСП Жельо Бойчев и Стоян Мирчев. Само за половин час Румен Георгиев събра около 120 подписа на жители на квартала в инициативата си.

Още по време на разговорите със събралите се граждани, инициаторите на подписката получиха обаждане с покана за среща от представители от Министерство на отбраната, което стопанисва резиденция "Лозенец". По обяд Румен Георгиев, проф. Михаил Мирчев и Калоян Паргов се срещнаха със съветника на министъра на отбраната Валерия Кардашевска, с парламентарния секретар Лора Кендова и с медийния съветник на министъра на отбраната Бойко Станкушев. Двете страни постигнаха съгласие да бъде започната работа по отварянето на парка и осигуряването на свободен достъп до него на гражданите и гостите на столицата.

"Надявам се с помощта на гражданите наистина паркът да бъде отворен", коментира Румен Георгиев. "В този парк трябва да се разхождат майки с деца, ученици, възрастни хора. Защо да не стане арт център "Родолюбие", например. Да говорим на нашите деца за обич към България. Защо и тук да не се правят концерти на открито?! Искаме паркът да се ползва за този вид културна дейност. Това е целта на нашето мероприятие".

Изявление на проф. Михаил Мирчев:

Лидерът на БСП-София взима опит от Хилари Клинтън за кампанията наесен

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов се е запознал с американския опит за правене на избори от Хилари Клинтън. Кандидатът за президент от...

"Това е едно от много хубавите зелени места в София. Знаете, че градът се застроява, а вече белите дробове някак си стават все по-малко и са все по-замърсени. Това е около 50 декара парк. Представете си какво богатство е! С много растителни видове, много добре поддържано... И кой го ползва в момента? Едни сгради, в които срещу много високо заплащане идват хората да си правят семейни и други тържества. Това е далеч от хората на София, от столичани. Идеята е тази - да го върнем на столичани. Има един институционален проблем, на който искам да ви обърна внимание - в момента този парк се стопанисва от държавата, тоест от Министерство на отбраната. И стои въпросът - кметът Фандъкова безпомощна ли е да си го посика за столичани? Дълбоко съм убеден, че когато в София става дума за действие на държавни институции, кметът не може да бъде пасивен. Може да влезе във взаимоотношение с държавата, в случая с един министър, може да упражни натиск върху него така, че това нещо може да се ползва от столичани. Ето затова сме тук! Мисля, че ще успеем, защото става дума за елементарен здрав разум, за нищо повече. Тези, които са ходили в уредените европейски столици, знаят, че такива паркове са оградени и охранявани и са под ключ. Отварят ги за посетители в 9,00 часа, цял ден са достъпни за хората, и в 19,00 часа пак ги заключват и ги охраняват. Ето това искаме да стане и в София. И тръгваме от този парк. Има още много такива зелени зони, които трябва да ги отворим за гражданите. Прекрасен пример е паркът на Военна академия. Вижте, само за здрав разум говорим, за нищо друго. Надявам се съвсем скоро преди началото на предизборната кампания този парк да бъде отворен и да бъде подарен за ползване на столичани".

Изявление на Калоян Паргов:

Подкрепете нашата инициатива, да направим този парк достъпен за гражданите, за жителите на район Лозенец. Румен пропусна да каже нещо много важно, освен общински съветник, той е и кандидатът за кмет на район Лозенец от БСП.

Радвам се, че толкова хора подкрепиха нашата инициатива да направим парка на резиденция "Лозенец" свободно достъпен за гражданите. Тук сме и за да уважим откритата приемна на нашия кандидат за кмет на район "Лозенец". Една от целите ни в тази кампания ще бъде да има прозрачност, отвореност към гражданите, да сме до тях, да сме достъпни за тях. Затова нашият кандидат за кмет на "Лозенец", както и за София ще бъдат сред хората. Искам тук само да припомня какво каза кметът на Женева, когато беше на посещение у нас през 2010 година. Тогава той се обърна към госпожа Фандъкова и й каза: "Разликата между нас и вас е само една - аз и моята администрация сме сред хората, не си стоим вкъщи, не ги караме да се редят на опашки, за да стигнат до нас". Така и ние искаме сега да бъдем сред хората. И ще бъдем! Разчитаме на подкрепата на гражданите за инициативата да отворим и да има свободен достъп до парка в резиденция "Лозенец". Още нещо, което искам да кажа за жителите на Лозенец - това е един от най-старите квартали на София, емблематичен, събиращ цвета на София - интелектуалци, учени, общественици, това е квартал, който има славата и традициите да бъде тих, уреден квартал. Погледнете го днес как изглежда - навсякъде има паркирали автомобили, магазинчета, ресторанти - нещо, което знам че дразни жителите на Лозенец. Надявам се, че нашият районен кмет, а и на София, както и групата общински съветници в новия мандат ще направят всичко възможно, за да се върне "Лозенец" към онова време, в което беше тих и подреден квартал".

Калоян Паргов: Деленето на "фили" и "фоби" работи срещу националния ни интерес

Лидерът на Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов беше на триседмично посещение в САЩ през юни. Там той отиде по покана на Държавн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика