Политическите партии, без Атака, подкрепят програмата за развитие на армията ни

4907
Политическите партии, без Атака, подкрепят програмата за развитие на армията ни
Снимка: БГНЕС

Програмата за развитие на стратегическите отбранителни способности на въоръжените сили на България за периода 2014-2020 г. подробно я дискутирахме с политическите партии в парламента, с изключение на Атака, и получих тяхното одобрение. Това заяви на заседание на Комисията по отбрана в Народното събрание министърът на отбраната Николай Ненчев по обсъжданата единствена точка в дневния ред по темата, предаде БГНЕС.

Заложените параметри в програмата са минимално необходимите и тя ще бъде положително оценена на следващата среща в НАТО, убеден е министърът. Припомняме, че в програмата като основен приоритет е заложена модернизация чрез постепенно увеличение на държавните средства за сектора и "преустановяване на зависимостта от страни-доставчици на въоръжение и бойна техника извън НАТО и ЕС". Предвиденият състав на армията ни е поне 37 000 души и не повече от 40 000 души.

Основният принцип в програмата е приемственост и устойчивост, съгласи се председателят на комисията по отбрана Михо Михов. Генералът обаче очерта и няколко недостатъка в нея - трябва да има по-решителни стъпки в сроковете, не е ясен въпросът дали ще се модернизира и превъоръжава Българската армия за трите вида въоръжени сили, което не е категорично изразено в програмата. В тази програма се залага бюджетът за отбрана да не бъде по-малък от този през 2014 г. и приветствам поставянето на измерители на различните инициативи, уточни Михов. Припомняме, че политическата амбиция на министерството на отбраната е до 2018 година да няма намаляване на бюджета за армията ни спрямо 2014 година, а след 2018-та и до 2024-та година да има увеличение при "благоприятни икономически условия". Силно личи в програмата загрижеността за резерва и запаса - българската нация губи резерв и подготвеност на различни нива, трябва сериозна работа за реализация на тези задачи, призова той. Стартираме общественото обсъждане, заключи Михов.

Плевнелиев: Армията да не се използва за предизборни цели, недопустимо е политизиране на КСНС

"Армията да не се използва за предизборни цели, а политическите сили да се концентрират върху смислените си послания към избирателите"....

Ангажиментите ни към НАТО

Интересен факт е какво предвижда програмата при евентуално задействане на чл. 5 от учредителния договор на НАТО – че заплахата към един член на Алианса се счита за заплаха към всички.

Българската армия осигурява сухопътни, военноморски (ВМС) и военновъздушни сили (ВВС). За сухопътните войски основен компонент е механизирана бригада от среден тип. Когато става въпрос за участие в международни мироопазващи мисии, сухопътните войски отделят до 1000 души, ВМС – една фрегата за срок от половин до една година, а ВВС – транспортна авиация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика