Получаваме 25 млн. евро за спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй

12590
Получаваме 25 млн. евро за спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй
Снимка: БГНЕС

През следващата година България ще получи 25 млн. евро за извеждане от експлоатация на спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй". Парите се предоставят от Международния фонд „Козлодуй". Одобрение за плащането е дадено от Донорската асамблея на Фонда, предаде Стандарт нюз.

На есенната й сесия в Лондон българската страна са представили още проекти за малките блокове на „Козлодуй", които също се нуждаят от финансиране. Решение за тях ще бъде взето през лятото на 2015-та г.

Иван Хиновски за Actualno.com: Закъсняваме с 5-ти блок на Козлодуй

Иван Хиновски е председател на Българския енергиен и минен форум. Той е считан за един от най-големите експерти в енергийния сектор. За...

В началото на 2015 г. се очаква да бъдат подписани грантовите договори с фонда, който се администрира от Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщиха от Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДПРАО). Парите са предвидени за физическото отделяне на инфраструктурата на спрените от работа мощности на АЕЦ "Козлодуй" и за рехабилитация на 13 км. път от Козлодуй до село Хърлец, където ще е разположена площадката "Радиана", на която ще се съхраняват слабо радиоактивните отпадъци от ядрената централа.

От ДПРАО съобщават още, че са получили Агенцията за ядрено регулиране уведомление, че предприятието ще получи лицензии за извеждане от експлоатация на І и ІІ енергоблок на АЕЦ "Козлодуй".

По време на асамблеята на МФК е бил отчетен напредък по проектите, подпомагани от фонда. ДПРАО е докладвало прогрес на дейностите, свързани с изпълнението на Програмата за извеждане от експлоатация и изграждането на Националното хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХ РАО). Експертите от Предприятието са представили и аргументирали проекти, които се нуждаят от финансиране за следващия шестмесечен период, за които ще се вземе решение през лятото на 2015 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика