Поредно спорно назначение в екипа на Близнашки

24840
Поредно спорно назначение в екипа на Близнашки
Снимка: БГНЕС

Поредно назначение в екипа на служебния премиер Георги Близнашки предизвика вдигане на вежди. Кабинетът ще бъде съветван от Малина Крумова - зам.-екоминистър в миналия служебен кабинет и бивш ръководител на ОП "Околна среда", която бе замразена и по която България изгуби значителни ресурси. Именно Крумова бе обвинявана за краха на програмата, припомня БГНЕС.

От 18 август обаче тя е назначена за съветник на вицепремиера по управление на европейските фондове Илияна Цанова.

Едва вчера назначението на Крумова бе потвърдено в официално съобщение на правителствената информационна служба. В него се уточнява, че Крумова ще отговаря за оперативните програми "Околна среда", "Регионално развитие", "Транспорт" и Програмата за развитие на селските райони.

Малина Крумова поема управлението на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) през 2009 година, а в края на 2013 година подава оставка като ръководител на Управляващия орган. Причината – месец по-рано Европейската комисия официално спира плащанията за България по ОПОС. В писмо до българските власти, което изтече в медиите през декември миналата година, от Генерална дирекция "Регионална и селищна политика" на Европейската комисия посочват следните причини за спирането на плащанията по европейските фондове за околна среда: неправилно определен процент финансова корекция; съкращаване на срокове за подаване на оферти; дискриминационно изискване за членство в определена браншова организация; неравнопоставено третиране на участниците на етапа на подбор; неправомерно удължаване на срока за подаване на оферти и незаконосъобразно смесване на критерии за подбор и критериите за обществени поръчки.

В писмото на Европейската комисия изрично се уточнява: "Управляващият орган на Оперативна програма "Околна среда" не е открил нито една от тези нередности при извършените от него проверки на управлението. Следователно има данни, които сочат, че във функционирането на системата за управление и контрол има съществени недостатъци във връзка с проверките на управлението на първо равнище от страна на управляващия орган и последващите действия." Изводът на одиторите от Брюксел се базира на повторни проверки на четири проекта по ОПОС, които са били договорени през 2012 година. Нещо повече, подобни констатации за нередности при управлението на ОПОС се съдържат и в доклади до българските власти от 2011 и 2012 г.

Писмото на Генералната дирекция на ЕК, от декември 2013 г., продължа с конкретни препоръки за промяна в работата на Управляващия орган на Оперативната програма, която в целия визиран в писмото период е ръководена именно от новоназначения съветник в служебното правителство Малина Крумова.

За периода, в който Крумова ръководи Управляващия орган на Оперативната програма, "Околна среда" е с най-ниското ниво на усвояемост спрямо останалите програми. Справка в системата за мониторинг на еврофондовете сочи, че за периода 2007-2013 година процентът на сертифицирани разходи по ОПОС не успява да надхвърли дори 10%.

ЕК с препоръки към МОСВ за спрените европари по "Околна среда"

Европейската комисия изпрати до Министерството на околната среда и водите писмо с препоръки и изисквания във връзка със спрените средст...

От началото на годината до предсрочното разпускане на Народното събрание Малина Крумова е съветник към парламентарната група на ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com