Правителството е поискало оставката на шефа на ДКЕВР

26947
Правителството е поискало оставката на шефа на ДКЕВР
Снимка: БГНЕС

Оставки в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) са поискани на председателя Боян Боев и на членовете на органа Лиляна Младенова, Еленко Божков. Това заяви на брифинг след заседанието на Министерския съвет служебният енергиен министър Васил Щонов, предаде агенция „Фокус”. Той добави, че ако е зависело от него, е щял да поиска още оставки.

Решенията и предложенията, които излизат от тази комисия, са нареботещи на този етап, заяви министър Щонов. Той подчерта, че в енергетиката има хора, на които трябва да им бъде забранено да се връщат в този сектор десет години.

ДКЕВР ще преразгледа лицензите на ЕРП-тата, твърди Боян Боев

Лицензите на трите електроразпределителни дружества (ЕРП) ще бъдат разгледани. Това съобщи днес председателят на Държавната комисия за ...

Вицепремиерът Екатерина Захариева уточни, че решение за оставките на тримата ще бъде взето в четвъртък. „Дотам са стигнали безпрецедентните решения на ДКЕВР, че в писмо на ЕК да се посочва председателят поименно като пример за лошо политическо назначение", каза още тя и допълни, че регулаторът прави политически изказвания.

„Ние сме в нарушение на „Третият енергиен пакет”, ако регулатора се изказва политически”, обясни Захариева.

„Ако видите във всички сектори на правителството, ние се стараем да назначаваме експерти. Провели сме разговори, питали сме ги каква е тяхната визия. Как може да оставим ценовата политика да се управлява от дългосрочно мислене и хора, свързани с държавни компании в миналото, където е имало”, коментира още Щонов.

Служебният премиер Георги Близнашки определи ситуацията в енергетиката като тежка, информира БГНЕС. Той обясни: "Общо задълженията на НЕК към момента достигат 3,8 млрд. лв.. Необходими са спешни мерки, експертите дават мрачна картина, необходим е нов ценови модел. Дълго време се взимаха непоследователни решения, като задържане на цените, ДКЕВР е длъжник на обществото, направиха се твърде много грешки".

Боев: Не мога да кажа кога ще решим за ЕРП-тата

Не мога да кажа в какъв срок след 12 май ДКЕВР ще вземе решение за лицензите на ЕРП-тата. Това заяви днес председателят на Държавната к...

Въпросът е как да се минимизират загубите и каква цена ще плати обществото, заради грешките и слабостите, които са допускани в тази сфера.

В средата на месец декември миналата година тогавашният министър на икономиката и енергетика Драгомир Стойнев обяви: "Боян Боев ще замени Анжела Тонева на поста председател на Държавната комисия по енерргийно и водно регулиране (ДКЕВР). На мястото на другия напуснал член на регулатора – Михаил Димитров, пък ще влезе Лиляна Младенова".

 

Щонов: Цената на тока трябва да се увеличава плавно

Една от мерките, които трябва да бъдат предприети за балансиране на енергийната система, е плавно увеличаване на цената на тока. Друга ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика