Две партии в следващото правителство с очаквана подкрепа от трета*

23673
Две партии в следващото правителство с очаквана подкрепа от трета*
Снимка: БГНЕС

Приключи срещата на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Разговорите се проведоха в стаята на парламентарната група на ГЕРБ.

На срещата присъстваха лидерите на Реформаторския блок – Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов и Николай Ненчев. От страна на „Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО” участие взеха Валери Симеонов и Валентин Касабов.

Патриотичният фронт, Реформаторския блок и ГЕРБ се срещат днес

Днес сме поканени в 14.00 часа на преговори с ГЕРБ и с Реформаторския блок и ще отидем. Това каза пред журналисти в парламента председ...

Целта на срещата бе за съставяне на кабинет в рамките на 43-то Народно събрание, информира агенция "Фокус". Събирането продължи около 2 часа. След него най-вероятно изглежда съставянето на двупартийно правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок, като евентуално през следващата седмица ще се подпише споразумение и ще се чака до последно и "Патриотичния фронт" да се присъедини или поне да оказва политическа подкрепа.

Според Томислав Дончев преработена програма, включваща исканията на ГЕРБ и Реформаторите, щяла да бъде изготвена до понеделник вечерта (3 ноември) или вторник сутринта (4 ноември).

Изявленията

Готови сме да подпишем коалиционно споразумение с Реформаторския блок. Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ на брифинг в парламента.

Това споразумение ще бъде придружено от разработени програми и приоритети, за които търсим по-широка подкрепа. Поканата към ПФ беше да видим тяхното разбиране за тяхната формула и възможността да подкрепят правителство без да участват в него, заяви Бъчварова. 

ГЕРБ и Патротичният фронт се разбрали, че КТБ ще се спасява

ГЕРБ и Патриотичният фронт са обсъдили днес 94 конкретни предложния в програмата на коалицията между НФСБ и ВМРО. Лидерът на Национални...

"Ние настояваме преди да се говори за правителство да се обединим около една програма. Дали ще бъде наречена програма за спасение на България - важното е колкото може повече партии в парламента да бъдат обединени. Продължаваме преговорите по съгласуване на програмите". Това заяви на брифинг съпредседателят на Патриотичният фронт Валери Симеонов.

От думите му стана ясно, че когато се състави програма, ще се водят преговори за формата на управление.

"Доволни сме, че стратегията, която предлагахме, беше приета”, обясни Симеонов. Той отново повтори, че те са в парламента, за да "изпълнят своя дълг".

Не сме говорили в конкретика. Говорихме днес за технологията, по която да съгласуваме програмата. Трите партии, дай Боже още, не възразяваме да се включат и да се опитаме да намерим общото, с което да изведем България от тежката криза. Това заяви още съпредседателят на ПФ.

Според него нищо фатално не е станало. Симеонов добави: "Ние сме декларирали неведнъж да се състави програма, чието изпълнение много внимателно ще следим”.

ГЕРБ и Патриотичният фронт се разбраха - нямат принципни различия

Изключително продуктивна беше срещата ни с ПФ. При първата среща обсъдихме приоритетите, днес обсъждахме 94 конкретни предложния в пр...

Симеонов коментира и двете точки, поради които вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази несъгласие в програмата на ПФ. „Тези две точки, които бяха претекста на г-н Борисов да изрази несъгласие, всъщност лично той не възрази срещу тях на преговорите в централата на ГЕРБ. Точно тези две точки никой не ги оспори. Никой от ГЕРБ не каза "ние сме против", обясни Валери Симеонов.

Симеонов подчерта, че са съгласували програмите, а не как да бъде организирано споразумението за бъдещо правителство.

Обсъждахме и напреднахме много за подписване на политическо споразумение в следващото НС, което да застане зад общо управление. Това заяви Радан Кънев от Реформаторският блок на брифинг.

"Има възможност за подписване на такова. След подписване и уточняване на мнозинството, много бързо би могло да се стигне до проект на кабинет", каза лидерът на ДСБ.

* Информацията е актуализирана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика