Представиха идеята за временните трудови договори в земеделието

9839
Представиха идеята за временните трудови договори в земеделието
Снимка: БГНЕС

С промени в трудовото законодателство даваме възможност за сключване на трудов договор между работник и земеделски стопанин. Това ще бъде възможно с промени в трудовото законодателство, които предвижда социалният министър Ивайло Калфин. Той представи идеята за нов вид трудови договори заедно с министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

"Със законопроекта създаваме нова разпоредба по чл. 114 "А", с който се регламентира сключването на трудов договор между работник и земеделски стопанин за работа за един ден. Засега сме включили сектор „Плодове", „Зеленчуци" и „Розобер". Става въпрос за земеделските производители, които имат нужда кампанийно да наемат много хора за кратък период от време", обясни Калфин, цитиран от "Фокус".

ГИТ и НАП започват проверки на 4-часовите трудови договори

Главна инспекция по труда (ГИТ) и Национална агенция за приходите (НАП) подготвят съвместна кампания за ограничаване на нерегламентиран...

Трудовите договори ще съдържат данни за място на работа, наименование на длъжността, размер на трудовото възнаграждение, времетраене на работата, посочи още той. "Възнаграждението ще се изпраща лично на работника. Времето няма да се признава за трудов стаж, но ще се признава за осигурителен стаж. Това означава, че съответното време ще му се признае, когато се отчита времето, в което се е осигурявал няма да има длъжностна характеристика и да се издава заповед за трудовия договор", добави Калфин.

По думите му, след въвеждането на промените ще има наредба, която ще се издаде от МТСП в най-кратък срок след приемането на законовите промени. "В нея се установява начинът, по който ще могат да се купуват тези временни трудови договори от работодателите. Те ще се купуват от Главната инспекция по труда. От нея ще издадат съответния брой разпечатани екземпляри на трудови договори, които ще бъдат вписвани в специален регистър", обясни министърът на труда и социалната политика.

Близо 100 хил. души ще бъдат наети по договорите между работник и земеделски стопанин, каза от своя страна министърът на земеделието и храните.

„От разчетите на министър Калфин се оценява, че близо 100 хил. души ще бъдат наети по тези договори", обясни тя.

В средата на класацията на ЕС сме за работещи без трудов договор

Недекларираната заетост или т.нар. неформални работници в България е 13%, при средно за ЕС – 16%. Така сме в средата на класаци...

„Това означава, че за тях ще бъдат платени съответните социални осигуровки. Мерките категорично няма как да доведат до финансовото открехване. Категорична съм обаче, че всички мерки, които се вземат, включително и законодателни, които спомагат за ясни и еднакви правила за всички, спомага за институционално укрепване", подчерта Танева.

По думите й, това ще облекчи хората, които имат нужда да наемат много хора за кампании с плодове и зеленчуци. „Смея да кажа, че изпълняваме кампанията на правителството в план", добави земеделският министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика