Преговорите за правителство потънаха в зоната на здрача

18263
Преговорите за правителство потънаха в зоната на здрача
Снимка: БГНЕС

Преговорите за съставяне на правителство и изработване на програма, по която да работи то, потънаха в зоната на здрача. Без обяснения и без видима причина партиите забравиха за обещанието си разговорите да се случват по напълно прозрачен начин. А липсата на информация отвори широко вратите за всякакви спекулации както за състава на кабинета, така и за претенциите за министерски кресла на партньорите в него. Допълнителен щрих в ситуацията е и видимото противоборство в Реформаторския блок. Отказът на лидера на ДСБ Радан Кънев да участва в разговорите принуди колегите му от другите партии в РБ да оправдават отсъствията му със семейни причини или неотложни задачи. Вчера интригата се задълбочи, след като Кънев отиде сам при преговарящите от ГЕРБ Румяна Бъчварова, Менда Стоянова и Цецка Цачева, за да стикова позиции. Срещата бе наречена "техническа".

В опитите да се омаловажат пазарлъците за министерства и постове реформаторите дори отрекоха да са имали заседание на парламентарната група и председателски съвет на коалицията, като се извиниха, че секретарките в парламента се объркали и погрешка извикали депутатите за събрание. В крайна сметка заседание все пак имаше и на него РБ уточняваше своите номинации във властта и направи последни редакционни бележки по програмната декларация с ГЕРБ. В нея 20-те приоритета са твърде общо назовани, при това без срокове за изпълнение.

Р. Петков: Вариантът „Радан Кънев премиер“ не е реализуем

Не мисля, че вариантът „Радан Кънев премиер“ е реализуем. Изборният резултат предполага премиерът и председателят на парлам...

В черновата, с която разполага "Сега", е записано, че програмата за стабилно развитие на България 2014-2018 г. е основа на съвместното проевропейско реформаторско правителство. В точката "външна политика" е записано наред със затвърждаването на членството в НАТО и ЕС, че ще браним интересите на сънародниците ни зад граница. Търсене на парламентарен консенсус за промени в конституцията за преструктуриране на съдебната власт, въвеждане на електронно правосъдие и периодично оценяване на ефективността на правосъдната система от страна на неправителствения сектор предвижда точката "правосъдие".

Предвижда се още пряко участие на граждански организации и граждани в поставянето на въпроси в изслушванията за публичните назначения на магистратите. Като подточка фигурира и възможността за максимален достъп до информация за управлението на системата на правосъдие и полицията. В сферата на икономиката освен икономическия растеж и насърчаването на инвестициите бъдещото правителство си поставя задачата да насърчи дигиталната икономика и увеличаване на електронната търговия. Ниски нива на бюджетен дефицит и номинален размер на публичния дълг, в т.ч. и общинските дългове (според европейските критерии), е записано в раздела за финансовата политика. Като подточки са оформени също и намеренията за консервативно и ефективно управление на държавното съкровище и публичните дългове, запазване на валутния борд до влизане в Еврозоната и запазване на данъчната система и ниския дял на преразпределяне на бюджетни средства от държавата под 40%.

Предвижда се още обединяване на НАП и митниците. Като цел фигурира и смяната на управителя на БНБ и избор на ново ръководство. По казуса "КТБ" е записано, че ще се осигури нормативно регламентирана публичност на кредитната история на банката и нейните клиенти в рамките на българското и европейско банково законодателство, без специални закони само за този конкретен казус. Двете партии се разбират за ускорено приемане на актуализацията на бюджета и за подготовката на следващия за 2015 г.

В образователната сфера бъдещото управление ще заложи освен на строежа на нови детски градини и въвеждане на дуалната система и на равнопоставеност и конкуренция на всички форми на училищно образование. В социалната политика ще продължи друга реформа - пенсионната. Ще се пише нов кодекс на труда, ръстът на социалните плащания и помощи няма да се пипа, а доходи и пенсии ще растат според темпа на икономическия растеж. Електронна здравна карта, финансово балансиране на НЗОК и нови форми на ефективен контрол върху разходите, както и пакет от мерки за повишаване събираемостта на здравните вноски са записани в частта за здравеопазването. В енергийната сфера се планира преразглеждане на новите енергийни проекти и тяхната икономическа ефективност и държавна подкрепа само за нови мощности, отговарящи на принципа за развитие на системата с най-малко разходи, както и избор на нов състав на регулатора ДКЕВР. Законова защита на журналистическия труд пък е приоритет, записан в раздела "култура и духовност". В отбраната се планира запазване на числеността на българската армия, а в сектор "сигурност" - нови закони и разделянето на ГДБОП от ДАНС.

Томислав Дончев шокира: ГЕРБ може да подкрепи Радан Кънев за премиер

Отвореността ни предвид нашата загриженост за ситуацията стига до там, че освен титулярния вариант – правителство с премиер Бой...

Вчера и ГЕРБ, и реформаторите отричаха да са говорили за министри и кабинет и вече не се ангажираха с дата, до която ще е ясен съставът на кабинета и ще се подпише коалиционното споразумение. Разбра се само, че РБ не приема ултимативния тон на Бойко Борисов от петък, когато кандидатът за премиер даде срок най-късно до вторник сутрин реформаторите да са готови с предложенията си за състав и структура на кабинета. "Не обичам да се поставят срокове от едната страна към другата, нито когато хората се обвързват с взаимни някакви фатални срокове, все едно светът ще свърши, ако не се случи нещо във вторник", заяви Радан Кънев. "Не мога да се ангажирам със срок, опитваме се да бъде възможно най-скоро. Засега сме удовлетворени от темпа на работата", допълни и Румяна Бъчварова, която ден по-рано се оплака, че преговорите се проточват твърде дълго. Вчера тя потвърди, че изненади в структурата на кабинета няма да има освен разделянето на мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма на три и закриване на министерството на инвестиционното проектиране. ГЕРБ на този етап не планира министерство на административната реформа и електронното правителство, към които апетит имат реформаторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика