Премиерът: Не искам да се намесваме в конфликта в Македония

10971
Премиерът: Не искам да се намесваме в конфликта в Македония
Снимка: БГНЕС

Не съм се видял с премиера на Македония Никола Груевски по простата причина, че сега всяко виждане дали с него, или със Зоран Заев/ макар, че и с него се чух по телефона/, може да се изтълкува като вмешателство или да се ползва във вътрешнополитическата им битка.

Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос дали се е срещал с Никола Груевски в Рим, където двамата са по едно и също време на визита, предаде БГНЕС.

Аз не искам да се намесвам в този конфликт, подчерта Борисов и поясни: "Надявам се македонският народ да е мъдър, политиците му да са мъдри – да си проведат избори, както ние в България. След това да се умирят".

Борисов бе в катедралата "Свети Павел", където митрополит Антоний отслужи света литургия за светите братя Кирил и Методий. Храмът е предоставен на българската православна общност да бъде ползван за провеждане на служби и църковни ритуали.

Днес на службата по свое желание бе дошъл и главата на македонската православна църква архиепископ Стефан. По време на богослужението той пя заедно с водещите службата. "Добре е на празниците да празнуваме заедно. Пожелах на Борисов добрите междудържавни отношения да бъдат още по-добри", каза отец Стефан. Днешният празник на светите Кирил и Методий е изключителен – празник на просветители, които нямат граници, те имат особен култ сред нашите народи, подчерта той. Дойдох в този прекрасен храм, за да се помолим заедно с братята българи. Светите братя са ни дали пример, че всички народи са братя помежду си и трябва да се помитат, каза архиепископ Стефан.

Премиерът Борисов поднесе личните си почитания към отец Стефан и му заяви, че високо цени неговия жест като му благодари.

След службата Борисов заяви пред журналисти, че винаги е подкрепял Светия синод в желанията му. Дори е готов да намери исканите 20 млн. лв. за реконструкция на храма "Св. Александър Невски". Той отново подчерта, че постоянно се реставрират и строят нови храмове. За българските училища в чужбина премиерът посочи, че все пак е важно първо да се реализират европроектите, където на всяко вложено евро ни се връщат в пъти повече средства.

По-късно днес българската делегация водена от Борисов във връзка с честванията на деня на Кирил и Методий ще посети базиликата "Сан Клементе", където ще се проведе молебен на гроба на Св. Кирил. Премиерът ще се срещне и с българската общност в Рим, като и с близо триста деца от български училища в чужбина, дошли в Рим за празника.

ЕНП подкрепя Груевски

Европейската народна партия /ЕНП/ подкрепи македонския премиер Никола Груевски и неговата партия ВМРО-ДПМНЕ. Това съобщават няколко пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика