През 2016 г. ще стартира нов Закон за детското правосъдие

10380
През 2016  г. ще стартира нов Закон за детското правосъдие
Снимка: Thinkstock

В началото на годината беше създадена работна група за изготвяне на Закон за детско правосъдие, който в по-голямата си част е готов. Надявам се през есента да имаме готов проект на закона, който да стартира от догодина.

Това съобщи зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева, която откри обучение на тема "Права на децата, специализация по детско правосъдие за професионалисти", съобщи БГНЕС.

Мичева подчерта, че развитието на системата за детско правосъдие набрало скорост у нас и реформата в него е необратима. Тя поясни, че усилията на Министерството на правосъдието са насочени към осигуряване на адекватна правна и регулаторна рамка, съответстваща на международните европейски стандарти. Рамката, по думите ѝ, трябва да гарантира зачитане на правата на детето, справедлив процес, използване на лишаване на свободата на детето като крайна мярка и за ограничен период от време, ако е в интерес на обществото, и детето.

"Акцент е въвеждането на алтернативни мерки, без участието на системата на наказателното правосъдие, когато е възможно, като индивидуален подход и подкрепа на деца в риск или свидетели на престъпления", подчерта зам.-министърът на правосъдието.

Освен Законопроекта за детското правосъдие, който се очаква да е готов през есента, Мичева припомни, че министерството е изготвило и законопроект на НПК, който от петък е поставен за обществено обсъждане на сайта на Министерство на правосъдието.

"Радвам се да видя всички усилия, които правителството прави в сферата на детското правосъдие. Приятно е да чуя, че продължавате реформата в правната система и нов закон ще бъде приет скоро", каза от своя страна Паола Гапани, директор на Международния институт по права на детето (МИПД). Гапани, която е поела поста директор на МИПД в началото на годината, обърна внимание, че много често правителствата не обръщат внимание на детското правосъдие, защото го считат за по-малък клон на правосъдната система

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика