Президентът напомни за ветото си върху земеделските земи

10704
Президентът напомни за ветото си върху земеделските земи
Снимка: БГНЕС

Прессекретариатът на държавния глава припомня, че президентът Росен Плевнелиев на 11 април 2014 година наложи вето върху текстове от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Това съобщиха от "Дондуков" 2 във връзка с получено от Европейската комисия писмо, с което се изисква информация относно промени в закона.

От президентството напомнят още, че след като 42-ото НС приема промените Плевнелиев връща текстове, с които бяха въведени ограничения за закупуване на земеделски земи.

С връщането на закона за ново обсъждане държавният глава призова народните представители да преосмислят приетите законови текстове, защото счита, че противоречат на Конституцията на Република България и на правото на Европейския съюз.

Още тогава президентът обърна внимание, че въвеждането на ограничения няма да създаде предпоставки за развитие на селското стопанство и да доведе до подпомагане на земеделските производители.

В мотивите си до 42-ото НС държавният глава посочи, че приетите разпоредби представляват по същество едностранно ограничение на две от свободите във вътрешния пазар - правото на установяване и свободното движение на капитали в ЕС.

Неспазването на общностното законодателство няма да подобри положението на българските граждани, собственици на земеделски земи. Законовите ограничения не повишават цената на земята и няма да направят собствениците й по-богати.

Тогава държавният глава предупреди, че вместо заявеното намерение чрез промените да бъдат подпомогнати българските граждани, е възможно налагането на санкции за неспазване на правото на ЕС.

В мотивите си президентът обърна внимание, че приетите промени в противоречие с конституцията въвеждат забрана за българските граждани да си купят земеделска земя, ако не са пребивавали 5 години на територията на страната. Тази забрана ограничава близо 2 милиона български граждани зад граница.

Тогава 42-ото НС не се съобрази с аргументите на президента и прие повторно законовите текстове, допълват от прессекретариата.

Официално: Димитър Георгиев е новият председател на ДАНС

Със свой указ президентът Росен Плевнелиев назначи Димитър Георгиев за председател на Държавна агенция „Национална сигурност&ldqu...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика