Приятелката на Лукарски официално се отказа от ДАБЧ

18894
Приятелката на Лукарски официално се отказа от ДАБЧ

Приятелката на икономическия министър Божидар Лукарски – Ива Йорданова, няма да се кандидатира за поста председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това съобщи самата тя в отворено писмо до медиите.

Йорданова беше за кратко зам.-председател на ДАБЧ, но заради шума около връзката ѝ с Лукарски напусна поста.

Конкурсът за който никой не разбра

Много шум -малко кандидати за поста председател на Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Една от позициите в държавната адми...

В писмото си Йорданова посочва три големи въпроса, на които всеки кандидат за председател трябва да отговори – според нея. Те са:

1. Промени в процедурата по удостоверяване на български произход, служеща като основна стъпка към получаването на българско, тоест и европейско, гражданство.

Миналогодишните проверки на Върховната административна прокуратура и Главния инспекторат на Министерски съвет заключиха, че сегашната процедура не спазва редица закони и създава условия за висок корупционен риск. В какъв времеви диапазон и какви конкретни мерки ще бъдат предприети спрямо открититенередности и направените от институциите препоръки? И тъй като това е всъщност въпрос на националната сигурност, за поста е нужен човек, който не само има подготовка в тази област, но също визия и смелост, които да гарантират, че порочните практики ще спрат, посочва Йорданова.

2. Осигуряване на институционално представителство на българите извън страната и осъвременяване на Закона за българите в чужбина.

БСП иска парламентът да е по-активен в политиката за българите в чужбина

БСП - лява България предложи изменения в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, които отразяват необходимостт...

Нужно е регламентиране на процеса по избор на Обществени съвети и Национален съвет българите в чужбина, заложени в приетата миналата година Национална стратегия за българските граждани и исторически общности по света. Затова е важно кандидатите да обяснят как ДАБЧ ще лидира този процес и какви ще са точните стъпки и процедури, които да гарантират, че гласът на сънародниците ни навън ще бъде зачитан, смята приятелката на Лукарски.

3. Функционален (SWOT), административен и финансов анализ върху дейносттана ДАБЧ, които ясно да отразяват работата и пропуските й, както и очертаване на специфични действия, които да бъдат извършени за бързото преодоляване на дефицитите.

Заложени ли са в концепциите на кандидатите приоритетни нужди на ДАБЧ? И не на последно място, направена ли е ревизия на постигнатите цели и въвеждат ли се ясни метрики за отчитане постигането на тези цели? Защото, в крайна сметка, без ясна концепция за това какви реформи са нужни в Агенцията, как може да се обсъжда какъв профил кандидат би бил нужен, за да изпълни тези реформи, пита Йорданова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика