Продължаваме преговорите за добросъседство с Македония

4408
Продължаваме преговорите за добросъседство с Македония

Външният министър Даниел Митов и македонският му колега Никола Попоски са обсъдили преговорите за подписването на договор за добросъседство по време на среща в рамките на 70-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Двамата министри потвърдили плановете за продължаване на експертните преговори по темата и станало ясно, че следващата среща на работните групи ще се състои скоро в София.

Ципрас поиска от Груевски да се активизира относно името на Македония

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се срещна с македонския си колега Никола Груевски в рамките на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк ка...

България вече от години настоява за подписването на договор за добросъседство, но досега не среща разбиране от македонска страна. Нееднократно и в миналото София е обявявала, че е близо до подписването на договора, но това така и не става. България дори постави подписването на договора като условие, за да подкрепи присъединяването на Македония към ЕС, но Скопие продължава да протака преговорите.

Обсъдена бе и възможността за организиране на бизнес форум между двете държави.

Двамата външни министри дискутираха и актуалната ситуация с миграцията, като изтъкнаха необходимостта от международно сътрудничество за справяне с кризата. Министър Митов акцентира върху идеята за създаване на зони за сигурност за бежанци в Сирия, за които е необходимо международно съгласие.

От своя страна Министър Попоски изрази силното си безпокойство от миграционната вълна към региона и големия бежански поток, който минава през страната. Външните министри на двете съседни страни обсъдиха проблема с трафика на хора и се обединиха около необходимостта от завишаване на наказателната отговорност.

Македонските спецчасти искат истината за Куманово от специалния прокурор

Представители на специалните полицейски части на Македония, които са участвали в акцията в Куманово от 9 май, изпратиха отворено писм...

Даниел Митов се срещна и с полския му колега Гжегож Схетина. Двамата обсъдили миграционната криза и необходимостта от търсене на алтернативни решения за справяне с проблема.

Българският първи дипломат изтъкна, че следва да се работи в посока на финансирането за отваряне на миграционни центрове извън територията на ЕС и посочи, че страни като Турция, Ливан и Йордания имат най-голяма нужда от съдействие. Сред поставените теми бе и въпросът за ремонта на двигателите на изтребителите МиГ-29.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика