Проф. Близнашки: България трябва да се откаже от следизборните коалиции

17456
Проф. Близнашки: България трябва да се откаже от следизборните коалиции
Снимка: БГНЕС

Освен въпросът за Делян Пеевски, Орешарски не даде отговор или по-точно отчет с цифри какво ще завари служебното правителство след неговото управление. Интересувам се и къде беше лидерът на БСП Сергей Станишев – защото той нарече кабинета Орешарски „правителство на спасението на България”, коментира журналистът Илиана Беновска.

Оставката трябваше да бъде дадена още преди една година. Това правителство дойде по един изкуствен начин – тук е принципният въпрос трябва ли да има коалиция, който беше поставен от Лютви Местан. Много добре известно е обаче, че между БСП и ДПС нямаше подписано коалиционно споразумение. И така не беше ясно кой каква квота има във властта, каза професор Георги Близнашки, който беше подкрепен от Светлана Шаренкова.

"Протестна мрежа" може да се превърне в партия

"Протестна мрежа" може и да участва в предстоящите парламентарни избори. Намеренията на появилата се около #ДАНСwithme организация с...

В България имаме структурен проблем – формират се следизборни коалиции. Кой би гласувал за коалиция БСП – ДПС например? В Гърция има правило, че партията, която спечели парламентарните избори, получава бонус от 50 места. У нас това не може да стане, но е възможно да се въведе 50 на 50 мажоритарен срещу пропорционален вот, смята професор Близнашки.

Светлана Шаренкова пък припомни, че автентичната Тройна коалиция – БСП, ДПС и НДСВ, се създаде след като уж беше обещано от БСП да се разследват „злоупотребите” по време на управлението на НДСВ. Беше изтъкната мъглявата национална цел да се влезе в ЕС, заради която беше създадена Тройната коалиция, а след 2007 година обаче нямаше например нови избори, а коалицията си остана, каза журналистката.

Критерият дали едно управление е успешно е доверието на гражданите, продължи Близнашки, отговаряйки задочно на въпрос на Местан от вчера какъв е критерият за определяне на успеха на едно правителство и че България още не го била изградила. Да не забравяме, че втората и третата политическа сила опитаха да използват парламентаризма, за да се разправят с първата парламентарна сила. Не можеш да управляваш, без да имаш доверието на съгражданите си, а ГЕРБ получи най-голямо доверие на последните парламентарни избори, добави професорът.

Много изненадан съм от поведението на Пламен Орешарски, който се беше вкопчил във властта – не може да се оправдаваш с политически ангажименти, ти си самостоятелен субект, каза Близнашки.

Плевнелиев даде мандат на ГЕРБ за правителство, Борисов го върна веднага

В рамките на 42-ото Народно събрание е невъзможно да се формира устойчиво мнозинство, което да е излъчи работещо правителство. Решени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика