Проф. Георги Близнашки: Трябва да ударим купуването на гласове, по това ще ни съдят

30432
Проф. Георги Близнашки: Трябва да ударим купуването на гласове, по това ще ни съдят
Снимка: БГНЕС

Дал съм указания и по отношение на МВР, и по отношение на ДАНС, за да има борба срещу купуването на гласове. По резултата от тази борба, от пресичането на няколко тежки случаи, които да послужат като превенция, ще се съди за нашата работа. Това заяви в интервю на Нова телевизия служебният премиер Георги Близнашки.

По отношение на печатането на бюлетини вече са предприети всички мерки за сигурност. Като министър-председател ще наблюдавам лично процеса по провеждането на изборите. Всяка сутрин към 9:00 – 9:30 часа имаме съвещание с работна група, с която се занимаваме с вота.

Мизия може и да не гласува на предсрочните избори

Ако някой кандидат за депутат си позволи да използва с предизборни цели трагедията на пострадалите хора в Мизия в престоящата кампания,...

Бях изключен, а не напуснах БСП. БСП обаче се превърна в партия на олигархията. Раздялата ми с БСП не означава, че съм десен. Бих се определил като ляво-центрист. Не съм престанал да се боря например срещу плоския данък, но като служебен премиер не мога да сторя нищо в това отношение, посочи Близнашки.

Относно КТБ в тази фаза правителството не може да се намеси, но когато имаме пълнота и са ясни резултатите от одита, тогава ще действаме. Хората, които протестират и искат парите си от банката, са напълно в правото си. Има едно особено чувство, че се налага да спасявам банката на Цветан Василев, но в КТБ има пари на много хора и важни предприятия за българската икономика. Днес говорих с представители на „един фонд, който е готов да даде пари за спасяването на КТБ. Той е участвал в приватизацията в Чехия и в редица други страни. Тези хора се представиха пред нас и дадоха надежда, че в рамките на 10 дни ще направят своите предложения. Те се опитват да убедят всички акционери да застанат зад тях, за да могат да действат с развързани ръце. Ние ги изслушахме внимателно, казахме им, че са много смели хора, а те отговориха "Други ни наричат луди", но имат желанието нещо да направят. Какво ще стане ми е трудно да кажа отсега, очакваме официалните предложения от тяхна страна”, сподели Близнашки.

Делян Пеевски и Цветан Василев дълго време играеха заедно и ако го нямаше натискът на гражданското общество, те нямаше да се скарат и да тръгнат по различни пътища, както и да падне кабинетът Орешарски. Протестирал съм и срещу двамата, така че е абсурдно да бъда свързван с когото и да е от тях, подчерта премиерът.

Сигурен съм, че Ваньо Танов е правилният избор за митниците. Ако в началото имах някакви колебания, сега съм сигурен, че това е правилният избор. Не смятам, че за няколко месеца могат да станат чудеса в правосъдната реформа, така че предупредих правосъдния министър. Ще се мотивирам по-подробно по-късно, заяви Близнашки по повод оттеглено предложението за Аглика Адамова–Петкова за зам.-министър, заяви министър-председателят по отношение на две от спорните назначения на правителството му.

Близнашки: Служебният кабинет няма да бъде страна в предизборната кампания

Едно служебно правителство може и трябва да осигури политическа неутралност и нормални условия за произвеждане на изборите. Това заяв...

Обвиненията срещу Танов се оказаха несъстоятелни. Прокуратурата прекрати наказателното производство срещу него за онзи разговор, уточни Близнашки. Според него е несъстоятелно сравнението между Ваньо Танов и Делян Пеевски. Поемам отговорността, след като съм дал решение за неговото назначение, добави Близнашки.

Положението в Митниците е драматично, губим огромни средства. През месец юли миналата година са задържани 3,8 милиона къса цигари. Към днешна дата за тази година са само 800 хиляди, а потреблението не е намаляло. Държавният бюджет губи огромни средства и трябва да се действа без никакво отлагане. При други обстоятелства бих търсил нов човек, но няма време за губене, обясни Близнашки.

В макроикономически план нещата не са много добре, но все пак вярвам, че служебното правителство ще овладее положението. Различните политици ще дават различни оценки, което е нормално, каза министър-председателят.

За бъдещата си кариера нямам планове – искам да си свърша сега работата, а що се отнася до моето бъдеще, това, което правя – да преподавам конституционно право, ми доставя огромно удоволствие, завърши Близнашки. Когато майка ми почина през 1996 година, тя ми каза: „Георги, първо професурата, след това всичко останало”.

1,6 млрд. лева в КТБ са на хора с влогове над 100 хил. евро, твърди Кольо Парамов

КТБ е опера в четвърто действие и очаквам скоро Иван Искров да бъде задържан, за да се отпушат нещата. Това заяви известният с левите с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика