Проф. Константинов: Считайте, че Бат Сали вече е станал депутат

28589
Проф. Константинов: Считайте, че Бат Сали вече е станал депутат
Снимка: БГНЕС

Считайте, че Александър Методиев (известен като Бат Сали) - водач на листата на ДПС в 10-и МИР Кюстендил, вече е станал депутат. Това съобщи в интервю за "Фокус” математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов.

Системата, по която се изчисляват у нас мандатите, не е на Хеър –Ниймайер, а е от така наречените двойно пропорционални системи. Тя действа на три стъпки. На първата се определят националните мандати и по нейните резултати няма възражения. Драмите започват, когато на втора и трета стъпка спечелените мандати се разхвърлят по районните партийни листи.

В ЦИК посрещнали протестиращите срещу Бат Сали дупничани със "Селяни!"

Днес ви молим, но утре няма да можем да спрем мъжете си, които са значително по-радикално настроени, каза пред сградата на ЦИК Румяна Т...

Според Константинов аномалията с ДПС идва от спечелените три мандата при гласуването в чужбина. Те отиват пропорционално и в съответствие с остатъците, които партията има в три изборни района – Габрово, Кюстендил и Шумен.

Най-справедливият начин да се реши проблема, според математика, е да се създаде изборен район в чужбина. Но тогава 10-и МИР Кюстендил ще раздава вместо четири – три мандата.

Лидерът на Християндемократическата партия Ирина Абаджиева-Репуц, която е част от Реформаторския блок, вече официално се оплака, че заради Бат Сали тя няма да влезе в парламента. Г-жа Репуц беше водач на листата на Реформаторите в Кюстендил. Тя беше и част от училищното настоятелство на НГДЕК и един от хората, които защитават позицията Класическата гимназия да остане в сградата на 13-то ОУ при "Женския пазар", защото така училището ще е в центъра. Репуц лансира и тезата, че в сградата на ул. "Баба" в "Модерно предградие", която беше ремонтирана по европейски проект, има азбест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика