Прокуратурата да разследва Пеевски за "медиите му и медийния чадър", иска АЕЖ

34105
Прокуратурата да разследва Пеевски за "медиите му и медийния чадър", иска АЕЖ
Снимка: БГНЕС

Скандалът между Цветан Цветанов и Делян Пеевски трябва да бъде официално разследван. Това поиска Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти, предаде БНР.

Според Радев думите на Пеевски, че е използвал „медиите си” за осигуряване на чадър над определени лица по искане на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов би трябвало да са достатъчни за прокуратурата да се сезира.

Пеевски: Цветанов да отговори защо ме извика в кабинета си на рождения ми ден

След като бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отрече твърдения на Делян Пеевски, че двамата са се срещали 40 пъти по време на упр...

"За нас е много учудващо, че до момента няма официална реакция, не като изявление, а като действие, от страна на прокуратурата, която би трябвало да поиска имунитетите и на двамата народни представители, замесени в скандала "Делян Пеевски и Цветан Цветанов", обясни Радев.

„Прокуратурата да започне разследване на точно тези признания за търговия с влияние в медиите. Тъй като името на главния прокурор също е замесено, е необходимо разследването да бъде максимално прозрачно и да се дадат гаранции, че самият главен прокурор Сотир Цацаров няма да влияе по някакъв начин на разследването", заяви Радев.

Припомняме, че скандалът се разрази през тази седмица след като Цветан Цветанов каза, че Пеевски контролирал всичко в държавата чрез главния прокурор Сотир Цацаров и прокуратурата. Последва контраудар на Пеевски, който изясни как Цветанов му искал медиен чадър за определени хора. Именно думите на медийния магнат за „моите медии” предизвикват скандал, тъй като по данъчна декларация Пеевски не е вписал, че притежава каквито и да е медии. Впоследствие депутатът от ДПС заяви, че е имал предвид управляваните от майка си медии.

Имотното състояние на Пеевски остава мистерия

С последната си декларация Делян Пеевски отчита пред Сметната палата два апартамента и къща с двор. Купил ги в три последователни години след 2002-ра година, а всички имоти са в София.

Цацаров: Борислав Сарафов е мишена, защото води разследвания за хора със свален имунитет

За втори пореден ден главният прокурор Сотир Цацаров защити заместника си Борислав Сарафов след публичните нападки на Цветан Цветанов и...

Хора от благоевградското село Ковачевица, община Гърмен, обаче го обявяват за собственик на много къщи в района. Разказите им не присъстват като факти в официалната имотна декларация на Делян Пеевски, информира в свое разследване bTV. Ако за местните е сигурно, че депутатът от ДПС е собственик на тези къщи, справка в Имотния регистър показва друго. Имотите не са негови, водят се собственост на „Алфа Медиа Груп". Фирмата купува през 2011-а от Соня и Стоян Капсъзови семейната им къща за гости в Ковачевица. Едва година и половина по-късно семейството научават, че всъщност сделката, макар и неофициално, е с Делян Пеевски.

„Алфа Медиа Груп”, която официално притежава имота, е под шапката на друга фирма, тя е на трета, за да се стигне до четвърта и пета на Бахамските и Вирджинските острови, които са офшорни зони.

Управител на българската фирма „Алфа Медиа Груп" е Асен Радулов. Кой е той става ясно от публикация във вестник „Монитор”. Описан е като представител на одиторския екип на „Нова българска медийна група" на Ирена Кръстева. Като такъв, Радулов е човекът, който е инспектирал ТВ7 преди телевизията да стане собственост на групата. Така се оказва, че видимо доверен човек на майката на депутата Делян Пеевски стои начело на „Алфа Медиа Груп". Управителят Радулов не бе открит на фирмените телефони.

Справката показва още, че придобивките на „Алфа Медиа Груп” са платени в брой или с банков кредит. При сделките с кредитиране кредиторът е Корпоративна търговска банка.

Бившата почивна станция на Полиграфическия комбинат става собственост на „Алфа Медиа Груп" през 2007-а година. Твърди се, че имотът се използва от Делян Пеевски и хора от семейството му. Там няма жива охрана, а бариера, която е в пълно противоречие със закона. „Алфа Медиа Груп” е собственик само на сградата, но не и на земята. Въпреки това достъпът до държавната земя е забранен.

Според Местан спорът между Цветанов и Пеевски е оздравителен

Има много проблеми на сигурността на България и на българските граждани, които несъмнено трябва да се решават от Цветлин Йовчев и екипа...

Делян Пеевски е собственик и на имот и в Гърция на полуостров Халкидики, поне според впечатления на мъж от Сливен, който охранява къщата в град Палиури. И този имот по документи се води на фирмата „Алфа Медиа Груп".

Важен детайл пази историята на „Алфа Медиа Груп". Фирмата е създадена през 2004-а година от Ани Димитрова Димитрова. Днес тя е директор на правителствената информационна служба на кабинета на Пламен Орешарски. Тя обаче отказва да отговори на въпросите на bTV. Днес Ани Димитрова няма общо с „Алфа Медиа Груп”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика