Прокуратурата официално поиска от Сърбия екстрадицията на Василев

24304
Прокуратурата официално поиска от Сърбия екстрадицията на Василев

Българската прокуратурата е изпратила на сръбските власти молба за екстрадиция по отношение на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Това съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

Към молбата са приложени документите по чл.12 по чл.12 ал.2 букви "b" и "с" от Европейската конвенция за екстрадицията: описание на престъпленията, за които се иска екстрадиция – времето и мястото на тяхното извършване, правната им характеристика и приложимите спрямо тях законови разпоредби; копие на приложимите законови разпоредби, възможно най-точно описание на исканото лице, придружено от всякаква друга информация, подпомагаща установяването на самоличността и гражданството му.

След получаването на пакета документи от сръбските съдебни власти, компетентният съдебен орган разглежда и се произнася по същество на молбата за екстрадиция. Окончателното становище е на министъра на правосъдието на Република Сърбия, който преценява дали да се изпълни съдебното решение на сръбския съд.

Третата фаза на екстрадиционното производство е предаването на лицето – за което се уговаря дата, час и място, обясняват от прокуратурата.

Цветан Василев е с наложена от съда в Белград мярка за неотклонение "подписка", която го задължи да се явява всеки ден в полицията за подпис. Международният му паспорт бе иззет. Явяването на банкера пред властите слага край на спекулациите за местонахождението му.

По-рано днес, при явяването си в полицейското управление в Белград, Василев заяви, че Иван Искров и Пламен Орешарски са марионетките. "Върху мен се оказва неуправляем по своята сила политически натиск. Нямам сигурност за нищо", заяви още Василев. На въпрос от къде идва натискът, банкерът отвърна: "Попитайте Искров, попитайте Орешарски – те ще ви кажат". Дали те са основните – Василев заяви: "Не, Орешарски и Искров са марионетките". Цветан Василев не коментира и каква е ролята на главния прокурор Сотир Цацаров, който излезе с инициатива по КТБ и предизвика недоумение сред мнозинството икономисти и финансисти.

"Аз съм в официална процедура по екстрадиция. Искам да мине цялата процедура по целия път по отношение на моето екстрадиране", коментира още банкерът пред българските медии, чакащи го пред полицейското управление в сръбската столица. На въпрос дали ще търси политическо убежище в Сърбия, банкерът заяви, че мисли по въпроса, но все още не е решил какво да прави.

"Предполагам моите адвокати ще кажат каква е следващата стъпка", заяви още Василев и допълни, че се чувства предаден от всички. "Когато имам сигурност ще се върна в България. Аз съм благодарен на всички, които се упражняваха върху мен", заключи Цветан Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика