Прокуратурата поиска 3 години условно за Цветанов

16016
Прокуратурата поиска 3 години условно за Цветанов
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска 3 години условна присъда за бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Държавното обвинение поиска и 3 години Цветанов да не може да заема висша държавна длъжност. Пледоарията по второто от делата срещу зам.-председателя на ГЕРБ - това за отказаните СРС-та срещу бившия ръководител на БОП-Велико Търново Орлин Тодоров, бе при закрити врата. Самият прокурор Калоян Ангелов отказа да каже каква присъда е поискал в пледоарията си.

Прокуратурата обвинява Цветанов, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "Не!!!" на шест искания за СРС- та. Краят на процеса бе отложен в средата на май, заради постановление на прокуратурата за образуване на досъдебно производство, което съдът изиска, но не беше получил. Съдия Тони Гетов обясни, че това постановление е важно заради датата, на която е образувано досъдебното производство, тоест дали тя предхожда датата на исканията за използване на СРС-та, предаде БГНЕС.

Припомняме, че в съда на първа инстанция ден след евровота приключи с оправдателна присъда делото, по което Цветан Цветанов стана подсъдим за присвояване. Прокуратурата заяви, че ще протестира това решение на съдия Десислав Любомиров. По това делото бившият вътрешен министър е обвинен за това, че през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил около 50 000 лв. от бюджета на МВР с цел да набави облага за Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в този размер.

Краят на тази седмица е натоварен от към съдебната сага на Цветанов. В петък е насрочено и първото заседание по третото дело срещу него – това за т. нар. незаконни подслушвания. За 30 май съдия Петър Гунчев е насрочил първото заседание срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ и трима бивши директори на СДОТО.

Вече стана ясно, че Цветанов може да се сдобие и с още едно дело - за набеждаване. Същият ден в телевизионно интервю, той заяви, че справката на вътрешното министерство за срещите между него като министър и депутата от ДПС Делян Пеевски е фалшифицирана чрез дописване на неверни данни във ведомствените дневници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика