Прокурорите нападнаха Горанов, защото не им вдига заплатите

21771
Прокурорите нападнаха Горанов, защото не им вдига заплатите
Снимка: БГНЕС

Ако в една държава министър не приема за нормално да спази закона, то този министър не живее в правова държава. Това се казва в становище на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България, изпратено до министъра на финансите Владислав Горанов. Становището е във връзка с несъгласието на Горанов да има увеличение от 12% на заплатите в съдебната система, за което са нужни 25 млн. лева, предаде БГНЕС.

Копие от становището е изпратено до председателя на НС Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов, Висшия съдебен съвет и министъра на правосъдието Христо Иванов.

"Министър Горанов, на 26.02.2015 г. пред Висшия съдебен съвет (ВСС) на Република България заявихте: "Не мога да приема за нормално просто да има увеличения на заплатите, защото това го изисква законът". Асоциацията на прокурорите в България не може нито да приеме, нито толерира подобно отношение към законността. Ако в една държава министър не приема за нормално да спази закона, то този министър не живее в правова държава", се подчертава в становището.

Асоциацията на прокурорите припомня, че разпоредбата, която министър Горанов не приема за нормално да спази, е предвидена в закона гаранция за независимостта на съдебната от изпълнителната власт. И затова е предвидена в закон от законодателната власт. Защото в правовата държава законите се спазват, а властите са разделени.

"Невъзможно е политически активните законодателна и изпълнителна власт да гарантират правата на човека без третата власт – съдебната. Припомняме Ви и думите на Монтескьо "Не може да има също така свобода, ако съдебната власт не е отделена от законодателната и изпълнителната. Ако тя е съединена със законодателната, животът и свободата на гражданина ще се окажат във властта на произвола, защото съдия ще бъде законодателят. Ако съдебната власт е съединена с изпълнителната, съдията би могъл да има силата на угнетителя", се посочва в становището.

"На 26.02.2015 г. по същия повод Вие заявихте и: "Мога да Ви извадя от деликатното състояние – вие нямате законодателна инициатива, но Министерският съвет има. Можем да променим чл. 218 и да не сте в такова състояние". Асоциацията на прокурорите в България наред с други професионални организации не може да се съгласи с възглед, който разглежда закона като лесно преодолима пречка от позицията на силата", се казва в документа.

"Считаме за уместно да Ви припомним и, че правовата държава не е държава, в която само се спазва законът. Това не е достатъчно една държава да се нарече правова. Човешката история познава нечовешки беззакония, извършени въз основа на закона. Правовата държава е нещо повече от държава на законността. Правовата държава изисква законите в нея да пазят правото, да са създадени в интерес на обществото. А това значи да зачитат разделението на властите и баланса между тях, защото само такова разпределение, както е казал Монтескьо, е "благоприятно за свободата на отделния човек", дори когато не е "благоприятно за свободата на държавния организъм", се казва в писмото изпратено от ЕС на Асоциацията на прокурорите в България до финансовия министър Владислав Горанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика