Прокурорът по делото на Цветанов: Действал е с умисъл

7680
Прокурорът по делото на Цветанов: Действал е с умисъл
Снимка: БГНЕС

МВР няма право да отменя съдебни актове. В този смисъл, след като го е получил, обвиняемият Цветан Цветанов е бездействал и не е изпълнил законовите си задължения.

Това заяви прокурорът по делото за 4-годишната осъдителна присъда срещу Цветан Цветанов, което се гледа днес във Върховния касационен съд, предаде БГНЕС.

Според обвинението министърът на вътрешните работи е трябвало да даде разпореждане за прилагане на СРС. Отказът обаче е довел до възпрепятстване на разкриването на тежки престъпления. Прокурорът подчерта, че по този начин Цветанов е действал с умисъл и цел - съзнавал е, че ще създаде пречки за доказването на престъплението.

Очакваме ВКС да сподели нашето виждане да отмени двете предходни съдебни решения и да сложи край на политическото обвинение, заяви в пледоарията си пред Върховния касационен съд германският защитник на Цветан Цветанов и член на Бундестага Ханс Петер Ул.

В пледоарията си немският адвокат подчерта, че подслушването е посегателство срещу правата на гражданите и ако бъде извършено, то трябва да бъде съобразено и да има съразмерност. Всички държавни органи, които разрешават използването на СРС, трябва да съблюдават законосъобразността, каза защитникът. Той наблегна на факта, че след като има съдебно решение министърът на МВР трябва да го изпълни, но в същото време носи цялата политическа отговорност. В този смисъл Цветанов е имал две правомощия – да разреши прилагането на СРС, или да не го направи.

Българският адвокат на Цветанов Менко Менков също поиска тричленният състав на ВКС да отмени решенията на предходните две инстанции, или да върне делото за разглеждане отначало, поради нарушения, допуснати още на първа инстанция. Менков подчерта че поведението на Цветанов е било правомерно и той е извършил свое законово правомощие и в този смисъл няма как да е извършил престъпление.

Припомняме, че днес във Върховния касационен съд се гледа делото срещу Цветан Цветанов по внесена от него жалба срещу решението на САС, с което бившият вицепремиер и вътрешен министър бе признат за виновен за неизпълнение на служебни задължения. Той бе осъден на 4 години затвор при първоначален "общ" режим. По това дело Цветанов има и наложена забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

В началото на миналия месец Софийският апелативен съд потвърди присъдата от четири години затвор на Цветанов заради поставянето на резолюция - шест пъти "Не" за прилагане на специални разузнавателни средства срещу тогавашния шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров.

Срещу Цветанов имаше три дела в съда. На 9 февруари по това дело Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд (СГС) по делото срещу Цветан Цветанов за отказаните СРС-та. С нея Цветанов бе признат за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу 3 лица и получи 4 години лишаване от свобода при първоначален "общ" режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

В края на миналия месец Софийският апелативен съд потвърди оправдателната му присъда по обвинението за длъжностно присвояване на 50 хил. лева. Третото дело така и няма да стигне до втора инстанция – то е във връзка с мобилното подслушване. По него прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията, които повдигна по делото и съдът го оправда. По него бившият вътрешен министър беше подсъдим с тримата бивши директори на СДОТО, след като на 3 февруари 2014 г. Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу него и срещу бившите директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. И тримата също бяха оправдани.

4-годишната присъда на Цветанов се гледа във ВКС

Във Върховния касационен съд на 17 април се гледа делото на Цветан Цветанов. Като съдия по делото е разпределена Татяна Кънчева. Други...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика