Промените на ниво комисия в законопроекта за банките - "вредни последици", вместо "смут"

13145
Промените на ниво комисия в законопроекта за банките - "вредни последици", вместо "смут"
Снимка: БГНЕС

Правната комисия одобри промените в Наказателния кодекс, свързани с банките и предложени от БНБ, предаде репортер на БГНЕС.

Припомняме, че законопроектът мина на първо четене в пленарна зала с одобрението на ГЕРБ и ДПС, а след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се извини за гласуването и обеща партията му да не стъпи повече в пленарна зала и да не гласува на второ четене. Като оправдание за "грешката" Борисов посочи, че бил в Брюксел и депутатите му били подведени.

Между приетия на първо четене и сегашния вариант има промени. Така в одобрения на второ четене текст в комисията отпадна израза "внасяне на смут и страх в населението". При окончателно одобрения вариант се посочва израза "вредни последици".

Комисията одобри следния текст: "Който с цел да набави за себе си или другиго имотна облага или да причини вреда другиму разпространява неверни сведения за финансовото състояние на банката или на финансовата институция и от това могат да настъпят значителни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 3 години. Ако от това пък са настъпили значителни вредни последици или е получена имотна облага, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години". Така този вариант изрично предвижда вредоносна цел.

Одобреният на второ четене текст, с изключение на наказанията, беше предложен от Янаки Стоилов и група народни представители. Председателят на правната комисия Четин Казак отбеляза значителните разлики и подчерта, че така всички основания за критики и опасения от прекалено широко тълкуване или прекалено широко възможно прилагане на този нов наказателен състав отпадат. "Съставът е изцяло променен, той е коригиран, редактиран във вид, в който да не позволи злоупотреба, да не позволи каквато и да е цензура или пък тенденциозно широко тълкувание и употребата му за цели извън тези, които би следвало да бъдат от обществена полза за постигането на превантивния характер и превантивната цел на този наказателен състав", каза Казак.

В текста, приет на второ четене от Правната комисия, се предвижда и наказателна отговорност за длъжностно лице. Така за длъжностно лице, което не представи информация или предоставя невярна такава и са настъпили значителни вредни последици или е получена значителна имотна облага наказанието стига от 7 до 10 години. По-висока е и глобата от 20 000 до 50 000 лева.

Заседанието на комисията се състоя в отсъствието на депутатите от ГЕРБ.

Прокопиев: Борисов, макар и завоалирано, подкрепя "варианта Пеевски" за КТБ

Отпуснатите кредити към свързани с Цветан Василев лица възлизат на 5% от БВП на България – 4,9 млрд. лева. Това подчерта издателя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика