Промените в Закона за МВР минаха на първо четене

37292
Промените в Закона за МВР минаха на първо четене
Снимка: Actualno.com/Петър Чернев

Народното събрание одобри на първо четене Законопроектът за измение и допълнение на Закона за МВР. Според него ГДБОП ще бъде изведена от ДАНС и ще бъде върната в МВР, а президентът ще назначава главният секретар и председател на ДАНС. Изменението беше одобрено със 128 гласа „за”, 56 „против” и 1 „въздържал се”. Парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, Български демократичен център и АБВ гласуваха в подкрепа на измененията.

В мотивите на вносителите се посочва, че настоящият проектозакон за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи съдържа няколко акцента, които се явяват своеобразна реакция срещу "новия" Закон за МВР, влязъл в сила на първи юли 2014 г. В същото време чрез настоящия проект се правят изменения и в други два свързани законови нормативни акта: Закона за ДАНС и Закона за СРС. Предлагат се промени – разбира се – и в няколко други закони, предвид необходимостта от детайлно синхронизиране на правните норми.

Борисов и Горанов няма да се обясняват по скандала "Манолова - Цачева"

Мнозинството в парламента отхвърли предложението за изслушване на премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов за ...

Първият акцент се състои във възстановяване на балансиращата роля на Президента на републиката да назначава (с Указ) висшата професионална длъжност във вътрешното министерство – Главния секретар. На второ място, възстановява се Главна дирекция за борба с организираната престъпност в системата на МВР. На трето място, възстановява се конкурсното начало за растеж в кариерата в МВР. Четвъртият акцент е насочен към възстановяване на Главна дирекция „Национална полиция“ в структурата на МВР.

Относно ДАНС: освен прехвърлянето на ГДБОП в МВР, се правят и други промени, които преследват целта да "разтоварят" ДАНС от неприсъщи функции и да фокусират нейната дейност върху преобладаващо контраразузнавателния ѝ характер, както и върху информационно-аналитичната ѝ дейност. Възстановява се правомощието на Президента да назначава Председателя на ДАНС. Освен това, звеното към ДАНС с правомощия да притежава техника и да извършва СРС (дирекция за технически операции) се закрива, а тази дейност се прехвърля към Държавната агенция за технически операции към МС (ДАТО). Елиминират се и правомощия на ДАНС да провежда разследвания по правилата на НПК, както и да притежава полицейски правомощия.

Съответни промени се правят и по отношение Закона за СРС, доколкото дирекцията за технически операции в ДАНС се закрива и правомощията относно приложението на СРС в България се концентрират в създадената през 2013 г. ДАТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика