Протест срещу митрополит Галактион в две села

19902
Протест срещу митрополит Галактион в две села
Снимка: БГНЕС

На масов протест ще излязат в понеделник жителите на селата Обручище и Мъдрец от община Гълъбово пред митрополията в Стара Загора.

Това ще се случи, ако до утре кметовете не получат подписания от митрополит Галактион анекс към договора с Държавен фонд "Земеделие" за ремонт на църквите в двете села, съобщи за БНР кметът на Обручище Илия Марков.

Изписаха митрополит Галактион

Старозагорският митрополит Галактион бе изписан в тази сутрин от столичната университетска болница "Лозенец", където бе приет преди 3 д...

Договорите за ремонт на църквите са по 322 мярка от програмата за развитие на селските райони и са на обща стойност около 1 милион и 200 хиляди лева. Митрополит Галактион заяви, че неговият секретар отец Михаил, е разписал договорите на 2 октомври 2013 година. Сега, обаче, след като се е наложила промяна на банковите сметки, владиката отказва да подпише анексите към договорите и има реална опасност парите да бъдат изгубени, коментира Илия Марков. Според него митрополит Галактион настоявал парите за ремонта на църквите да влязат в специалната банкова сметка "църкви и манастири" на митрополията в ДСК.

В началото на седмицата старозагорският владика е бил в двете села и до утре трябва да даде окончателния си отговор на кметовете. Те търсили и съдействието на Светия Синод, но оттам им казали, че митрополията е автономна в своите решения. В понеделник хора от двете села ще изразят пред владишкия дом шумно своето неодобрение към политиката на Галактион.

Последният скандал около митрополит Галактион гръмна по време на предизборната кампания за 43-то НС. Тогава старозагорският митрополит "ръкоположи" лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за премиер на страната, с което предизвика бурни отрицателни реакции в обществото и от политици поради намесата на църквата в държавните дела.

Митрополитът се обърна към присъстващите на откриването на детска градина – Бойко Борисов, Лиляна Павлова и старозагорския кмет Живко Тодоров - с думите да отговарят за капитала на държавата: "Затова, обръщам се към вас, които след 5 октомври ще поемете щафетата там, където ви е мястото да полагате грижи за подрастващото младо поколение, капиталът на майка България", каза Галактион и се разцелуваха с Борисов.

Митрополит Галактион е приет в Правителствена болница

Старозагорският митрополит Галактион е постъпил в Кардиологията на Правителствена болница, заяви за bTV директорът на болницата професо...

Преди време имаше и друга открита демонстрация на Галактион към Бойко Борисов. В края на месец август тази година в Казанлък митрополитът доказа, че Бойко Борисов кадрува в служебното правителство на Георги Близнашки, назначено от президента Росен Плевнелиев. С думите: "Много ти благодаря за Румен Райков" (новия-стар директор на ВиК – Стара Загора) негово светейшество Старозагорският митрополит Галактион прегърна бившия премиер Бойко Борисов и го разцелува. От своя страна лидерът на ГЕРБ отвърна: "Нали ти казах в първия ден, първото нещо", отговори Борисов с широка усмивка. "И така ще продължим всепобедно", пожела Галактион на Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика