Първанов: АБВ повече няма да гласува доверие в аванс

3991
Първанов: АБВ повече няма да гласува доверие в аванс

АБВ няма да гласува "за" промените в Конституцията на първо четене, съобщи лидерът на партията Георги Първанов на пресконференция. На второ четене АБВ ще подкрепи двата пункта, свързани с разделянето на ВСС и засилване на правомощията на инспектората, информира БТА.

Никога не сме имали колебания по необходимостта да се раздели ВСС на две колегии. Никога не сме възразявали на идеята за засилване на правомощията на инспектората, но категорично не приемаме от самото начало начина, по който се реши въпросът за избора на двете колегии, обясни Първанов. Ако за съдебната колегия въпросът с политическата и професионалната квота е относително разумно решен, не така стоят нещата с прокурорската колегия - там съотношението е шест на шест, това означава възможност на политиците да блокират работата на прокуратурата, заяви той.

Първанов с оптимистична прогноза за балотажи в Бургаско

Очаквам поне шестима от кандидат- кметовете ни в област Бургас да отидат на балотаж, а защо не и да се преборят за кметското място. То...

АБВ ще подкрепи двата пункта за разделянето на ВСС и засилването на правомощията на инспектората, но по третия пункт на нашата подкрепа не може да се разчита, заяви лидерът на АБВ и отбеляза, че АБВ винаги е имала възможно най-последователната позиция. Ние ангажименти за това да мачка някой прокуратурата с политическо менгеме не сме поемали, каза Първанов.

Той коментира и проектозакона за борба с корупцията и посочи, че имаме достатъчно органи за борба с корупцията, които трябва да си свършат работата, допълва Дарик нюз. Предлага се да се създаде едно звено, което ще бъде ръководено еднолично и неговият ръководител ще се предлага от МС, какво да очакваме, когато и ножът, и хлябът са в едни и същи ръце, заяви Първанов. Питам се дали, успоредно с преговорите по новия вариант на законопроекта, не можем да постигнем съгласие този орган да се ръководи от човек, предложен от опозицията, каза още той. АБВ повече няма да гласува доверие в аванс, заяви Първанов.

От АБВ изразиха и отношението си по законопроекта за предучилищното и училищното образование. Мариана Тодорова посочи, че АБВ е категорично против финансирането на частните училища от държавата. Както държавата финансира публичния транспорт, но не финансира отделния човек да си закупува автомобил, така и образованието в частно училище е личен избор и възможност на родителите. Затова не можем да финансираме на практика частна инициатива, тъй като частните училища всъщност са търговски дружества, отбеляза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика