Първанов: Цветанов и Пеевски са договаряли как да се слага чадър над бандитите

18286
Първанов: Цветанов и Пеевски са договаряли как да се слага чадър над бандитите
Снимка: БГНЕС

На България е необходима власт с открита публична отговорност. Тази позиция изрази в Добрич Георги Първанов, президент на Република България (2002-2012) и лидер на Национална гражданска инициатива АБВ. Добрич е част поредицата срещи на АБВ с гражданите в цялата страна. Именно там беше открит и първият регионален офис на АБВ преди дни. По време на срещата с добричлии тема на разговор стана въпросът за смяна на държавното управление – въпрос, зададен от присъстващите на срещата с представителите на Национална гражданска инициатива АБВ.

В отговор на зададения въпрос Георги Първанов коментира, че парламентарната република като модел е показала немалко дефекти. И даде пример със сегашното правителството, което е в ситуация на нисък рейтинг, без политическа отговорност, а ключовите решения за държавното управление се вземат от друг.

Извънпарламентарни формации ще бъдат партньорите заедно с АБВ, заяви Първанов

Извънпарламентарни формации ще бъдат нашите партньори в коалиция АБВ. Това каза на пресконференция в Добрич Георги Първанов, предаде Ра...

Той коментира и престрелката с обвинения между Делян Пеевски и Цветан Цветанов. "Двамата са се срещали, за да договарят как да се слага чадър над бандитите, договаряни са и политически поръчки за това как да бъдат охулвани политически опоненти". И отново подчерта, че въпреки смяната на властта в България, механизмите са останали същите, разликата е само, че сега ключови политици ходят в кабинета на Пеевски, изтъкна Георги Първанов.

Георги Първанов се ангажира с готовност за дискусия, където да бъде оформена визията на АБВ за с правомощията и характера на отношенията между отделните власти в една нова конституция. А това трябва да стане с коректен професионален диалог и чрез активно политическо общуване. Подготовката на един такъв въпрос изисква максимално високо съгласие, коментира Георги Първанов и допълни, че експертите на АБВ ще работят в тази посока. За целта ще бъде разгледан европейският и световен опит в тази посока, за да се определи оптималният модел за българските условия. Държавническата позиция на Първанов обаче е, че точно сега това не е темата на дневен ред за България.

На срещата в Добрич присъстваха, водачът на листата на АБВ за евроизборите Ивайло Калфин, Румен Петков и Емил Кало.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика