Първанов: Министър Ненчев много неща не разбира, той трябва да си отиде

13221
Първанов: Министър Ненчев много неща не разбира, той трябва да си отиде
Снимка: БГНЕС

„В момента се върви в посока да бъдат обявени имената на хората от военното разузнаване, както и цялата съдържаща се информация в техните досиета, което ще предизвика много тежък ефект и представлява заплаха за сигурността на страната ни“. Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. Той припомни, че в архивите на службата има и много имена на чужди граждани, които са били привлечени да работят за българската кауза и подчерта значителния принос, който ангажираните към и със звеното имат за страната ни. „

Военното разузнаване, в което включително и сега работят хора, които са започнали преди 1989 година, беше много ценено във времето, в което аз бях върховен главнокомандващ. Експертизата, информацията на нашите разузнавачи, военни и граждански бяха много ценени от натовските ни партньори. Ние работихме много добре. Помагали сме и в редица мисии“.

Резилът на старейшините!

Железни поговорки има в българския език, неостаряващи и неувяхващи. Една от тях е особено актуална сега! "Никога не е късно да станеш з...

Георги Първанов бе категоричен, че трябва да се промени подходът към работата с досиетата на разузнаването така, че да не бъдат засягани хората, които са работили единствено в интерес на държавата и чието осветяване може да навреди в личен план, а също така и на България. „Аз ви питам. Вие разбрахте ли от цялата тази кампания с отварянето на досиетата, кои са доносниците и кои са честните разузнавачи, които са работили за България? Вероятно не! Би трябвало да има разграничение. Би трябвало да се хванат наистина онези, които са опорочили човешки съдби и по някакъв начин са създали много проблеми на хората, но онези които са работили за България – много моля ! Това са хора, които би трябвало да бъдат наградени! Ако се види в хода на приложението на един закон, че той е калпав, че той е вреден, какво по-естествено от това законът да бъде ревизиран, комисията да бъде закрита, след като е свършила определен мащаб от работата и повече да не се бърка в тази рана. Защото тук не просто човешки съдби ще бъдат накърнени, пак казвам, това е определена заплаха за националната сигурност“, посочи той.

Във връзка с темата лидерът на АБВ и президент на България (2002-2012) бе помолен да коментира и поведението на военния министър Николай Ненчев.

„Министър Ненчев много неща не разбира, включително и това (проблемите, около осветяването на досиетата на Военното разузнаване бел.ред.). Министър Ненчев доказа , че не е на мястото си с много свои действия, с редица свои изказвания, и аз смятам, че рано или късно, по-добре по-рано – той трябва да си отиде“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика