Първанов: Пенсионната реформа е признак за бъдеща коалиция ГЕРБ - ДПС

17978
Първанов: Пенсионната реформа е признак за бъдеща коалиция ГЕРБ - ДПС
Снимка: БГНЕС

Няма да подкрепим в парламента готвената пенсионна реформа. Това категорично заяви лидерът на АБВ Георги Първанов.

Ще гласуваме против поради няколко причини. На първо място това е начинът, по който се случва всичко. Ивайло Калфин опита да инициира дебат за пенсионната реформа, това беше отложено, може би справедливо и изведнъж се започва с нещо не толкова важно за реформата на пенсионната система като преместването на личните партиди, категоричен беше Първанов.

Реформаторите подкрепят пенсионна реформа само след консултации

Реформаторският блок е за пенсионна реформа през 2015 година, но само след се като се извършат подробни консултации. Това каза Меглена...

По думите на Първанов Калфин е получил вече готов меморандум, а не е присъствал на първата среща, на която е бил оформен меморандумът. Този ход не решава нито един проблем на НОИ – неплащането на осигуровки, инвалидни пенсии, заяви Първанов пред Нова телевизия. Какво става и с темата за пенсионната възраст – мисля, че това, което предлагаше Ивайло Калфин, беше по-разумно – да има покачване на възрастта за пенсиониране, но постепенно и плавно, добави бившият президент.

Според мен е по-добре да си останат и двата стълба на пенсионно осигуряване, продължи Първанов. Справедливо звучи да можеш да се прехвърлиш от частните фондове в НОИ, ако видиш преди пенсия, че така е по-добре за теб, но не е справедливо да не може да стане обратното, подчерта Първанов, визирайки думите на Менда Стоянова.

Георги Първанов напомни и как Владислав Горанов е „направил пробив в коалиционната култура” с думите за партиите с 4-5%. Това е отношение като по времето на Дянков, добави лидерът на АБВ. Иначе да има избори, щом г-н Горанов иска – но тогава отговорността е на най-голямата партия и ще видим дали амбицията на един министър ще е оправдана. Първанов заяви, че пенсионната реформа няма да бутне кабинета, но ако има "критична маса на неизпълнение" на точки от коалиционното споразумение, тогава АБВ ще излезе от управлението.

Подкрепата на ДПС за пенсионната реформа е дългосрочен ход в политически аспект, смята Първанов. Долавям процеси, които „ерозират доверието”. Едното е отношението, но второто е неспазването на коалиционното споразумение на правителството – там няма вписана такава мярка, каквато обсъждаме в последните дни, подчерта президентът в периода 2002-2012 година. А ДПС действа така, че да си подсигури в дългосрочен аспект коалиция с ГЕРБ. ДПС и ГЕРБ не са толкова непримирими врагове, колкото демонстрират. Нека ГЕРБ ме опровергаят и да потърсят диалога и партньорството в рамките на коалицията, а не при първи проблем да тичат при ДПС.

Протест срещу пенсионната реформа се провежда в София

Няколкостотин души се събраха на протест пред Министерския съвет в знак на недоволство от последните решения и изненадващото спора...

Южен поток

По отношение на „Южен поток” Първанов заяви, че се радва, че Бойко Борисов вече лансира идеята газът от „Син поток” и бъдещият „Турски поток” да минава по трасето на „Набуко – Запад” т.е. през България, а не да се търси път през Македония и Сърбия, за да бъдем заобиколени. Вече има трасе през Гърция и Македония – TARP, т.е. азербайджанският газ, а газът от Русия би го блокирал и би засегнал дори Сърбия, смята Първанов. Трябва да убедим Путин, подчерта лидерът на АБВ. Изгубим ли момента, трасето на "Турски поток" ще ни подмине, смята бившият президент.

Първанов каза, че категорично не мисли, че антишистовите протести са подкрепени от Русия и заради това е паднал първият кабинет на Бойко Борисов. За шистовия газ лидерът на АБВ настоя да има референдум, ако нещо тръгне да се решава в тази насока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика