Първанов: Получих обещание от Москва за междусистемни газови връзки

10802
Първанов: Получих обещание от Москва за междусистемни газови връзки
Снимка: БГНЕС

Лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов е обсъдил при визитата си в Москва сътрудничеството в енергетиката между България и Русия.

Първанов не уточни с кого е разговарял, но заяви, че е получил обещание от Москва за междусистемни газови връзки, предаде БНР.

Русия отрече, че подписва споразумение за "Турски поток" с Гърция

Москва отрече съобщенията в германски медии, че може още във вторник да подпише с Атина споразумение за преминаването на "Турски поток"...

"Това, което най-много ни обещават към момента, е да има отклонение. За България това кореспондира с идеята на Брюксел да има междусистемна връзка на Турция или на Гърция, но, продължавам да твърдя, това е байпас. Това не носи на нашата енергетика приблизително до 1 млрд. кубически метра газ. Голямото условие е да се възобнови диалога. Аз настоявам и ще говоря и с премиера Борисов да бъдат заявени срещи, контакти, разговори между министрите или представители на другите ведомства,т.е. да започне обсъждането на чисто работни проекти", заяви Първанов.

„Коментирахме преди всичко проблемите, „които ни болят” – енергетиката, провалените проекти. „Поставих въпроса дали в крайна сметка „Южен поток” , който се трансформира в „Турски поток”, може в някакъв вариант да мине през България”, посочи Първанов.

„Моята теза е да мине по трасето на „Набуко”, което е разработено вече или ако е възможно, да се върнем към стария вариант – през Варна. Този стар вариант според мен е немислим , твърде много са напреднали разговорите между Русия, Турция и останалите участници, за да се надяваме, че огромното количество газ може да пристигне на някакъв варненски хъб. Върху варианта през България по трасето на „Набуко” може да се работи, може да се убеждаваме, но и там шансовете намаляват с всеки изминал ден”, коментира той. По думите му не е важно кой е най-виновен за провала на „Южен поток” – българското правителство, ЕС или руски руски енергийни фактори, по-важното е да мислим какво може да се направи в настоящата информация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика