Първанов: Все повече клоним към идеята за президентска република

20560
Първанов: Все повече клоним към идеята за президентска република
Снимка: БГНЕС

Ние все повече клоним и обосноваваме идеята за президентска република. Това заяви Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ в предаването „Още от деня“ по БНТ, в отговор на въпрос за идеологията на АБВ и разликата с тази на социалистическата партия, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

Като втори компонент Първанов посочи схемата на мажоритарен вот на изборите у нас, като трети – рязко свиване на партийната субсидия.

Свалиха охраната на Георги Първанов

НСО свали охраната на бившия президент Георги Първанов. Лидерът на АБВ вече няма да се движи с офицери до себе си. Охраната му трябва...

Той е категоричен, че времето на идеологиите е отминало, но е време за управленски програми, които дават верни и работещи решения, особено в момента за изхода от кризата. Той обясни, че в основата на разликите стои визията изобщо за политическия модел в България.

„Има много неща, които ние казваме по отношение на пряката демокрация. Не само националната, но и вътрешнопартийната пряка демокрация трябва да станат основен лост – например прекият избор на председатели“. И допълни, че би могъл да изброи още над десет точки на разлики, като подчерта, че не намира идеологически моменти в концепцията и партийните документи на БСП.

В Деня на Конституцията Георги Първанов коментира новия Изборен кодекс, като каза, че и в този си вариант той е нещо много близко на това, което завеща в първата му версия Искра Фидосова. Първанов е на мнение, че на този етап е било добре да се въведе задължителното гласуване и електронен вот макар, независимо от съмненията по въпроса. И така документът е щял да бъде далеч по-адекватен и отговарящ на актуалните обществени потребности.

По повод отпадането на ангажиментите от Националната служба за охрана (НСО) към президента Първанов, той заяви, че не усеща правата си нарушени по този начин. „Прочетох във вестника, че господата Станишев, Борисов и Местан са сериозно защитени. Управляващите и лидерите на опозицията имат необходимост да бъдат охранявани от любовта на народа”, коментира Георги Първанов и допълни, че той не чувства такава необходимост. По повод идеите за реформи в НСО, той посочи, че службата е работеща и прекомерните промени и особено тенденциите за политизация на службата, каквито има в последните години са рисков момент. Не само на НСО, на всички служби. „Трябва да има един устройствен закон, който да стабилизира тези служби, да ги прави независими от партиите и политиците и да им осигурява възможност за нормална работа“, каза още Първанов.

Първанов: Исках среща с Орешарски за управлението, той се крие

Дали има измама с лични данни и подписи не мога да кажа, защото нямам адекватна информация. Но изглежда, че много партии почват да игра...

По отношение на конфликта Русия – Украйна Георги Първанов е категоричен, че България не може да бъде част от военно решение срещу Русия. Правителствената и на държавния глава позиция той отредели като много агресивна. И припомни изреченото преди седмица становище от Мартин Шулц – че санкции срещу Русия не трябва да има, Крим вече има друга реалност и решенията трябва да са мирни и разумни.

За представянето на АБВ на евровота Първанов е категоричен, че формацията ще има достойно и убедително представяне. А що се отнася до дадените цифри от социолозите, президентът коментира: „Не искаме нищо да ни дават, ние ще си го вземем“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика