Първанов не вярва на Горанов за дълга, ще подаде оставка от АБВ

25158
Първанов не вярва на Горанов за дълга, ще подаде оставка от АБВ
Снимка: БГНЕС

Без съмнение има промяна на позицията на АБВ за новия заем и искам да се извиня на нашите избиратели за този факт. Парламентарната ни група, може би заради липсата на добра комуникация „с нас”, реши в 12 без пет заради обещанието на финансовия министър Владислав Горанов да не използва 2 млрд. лева от бъдещия заем и заради „някаква бъдеща инвестиционна програма”. Оценявам този вот на парламентарната група на АБВ като политическа грешка, подчерта лидерът на партията и президент на България в периода 2002 – 2012 година Георги Първанов.

Вярвам само на документи, не на обещания. Ратификацията е документ – там пише 16 млрд. лева. Иначе в документа щеше да пише 14 млрд. лева, след като Горанов го обещава. Притесняват ме дефицитите, които очертаваме за периода 2015 – 2017 година, призна бившият президент. Трябваше да знаем, че тези пари ще отидат за нови работни места, добави той.

Без участието на Първанов АБВ подкрепи Плевнелиев за изборен референдум

Изразихме пълно съгласие с предложението на президента относно провеждането на изборен референдум в неговите три пункта. Това каза Б...

Според Първанов в случая не става дума за „друг център на власт”. Не вярвам на това, на което е повярвала парламентарната група на АБВ, подчерта той и неглижира как и Ивайло Калфин завоалирано заплаши да даде оставка, ако не бъде гласуван посредническия договор за теглене на до 16 млрд. лева в периода 2015 – 2017 година.

Редуциране на дълга, който ще се тегли, с 2 млрд. лева няма да има, категоричен е Първанов. Групата на АБВ е единна, добави лидерът на партията, която гласува срещу мнението му. Президентът обаче хвърли бомбата в ефира на Нова телевизия – ще постави оставка пред Националния съвет на АБВ. Според него парламентарната група на АБВ трябва да „потърси катарзис”. И каза, че ако му приемат оставката, „има живот извън политиката”.

По-голямо изпитание за АБВ за тази година в парламента, всъщност за всички партии, няма да има, сигурен е Първанов. И оправда Калфин за позицията му – ако АБВ беше против дълга, то Калфин е трябвало да се оттегли от правителството.

На твърдение „ако това не е игра, това значи, че вие не контролирате парламентарната си група”, Първанов отговори, че никога не е ръководил „контролирайки”. И категорично отрече, че депутати от АБВ щели да бъдат изключвани от парламентарната група и да стават независими. Нямам съмнение, че групата на АБВ е била привлечена с облаги да гласува по начина, по който гласува вчера (25 февруари), добави Първанов и оправда донякъде депутатите си с неопитност в парламентарното дело.

Първанов не иска да се натиска да оправи отношенията ни с Русия

Има вече успокояване на политическата обстановка, но е нужно да няма такива неразбирателства в управляващата коалиция и решения тип "12...

Не бива да отстъпваме от конструктивната си позиция и трябва да я защитаваме с пакет мерки. А Калфин може да даде оставка, ако има очевидна невъзможност да си реализира вижданията, обясни Първанов.

В политиката моралът е преди всичко. Сега членовете на АБВ ще преценят дали съм нужен, каза лидерът на партията. Той призна, че е уведомил депутатите си какво възнамерява да прави. Народните представители на АБВ опитали да разубедят Първанов, но „това били неща, които не подлежали на коментар”. На въпрос дали депутатите на АБВ са го унижли публично, Първанов отговори, че е накърнен образа на АБВ като последователна формация.

По отношение на заглавие „Първанов, не си единствен”, визиращо и обрата при ДПС в позицията, бившият президент коментира, че „щом се харесват, да се вземат”. И защити вече изказаната си теза, че и Борисов, и други представители на ГЕРБ като Владислав Горанов излъчват високомерие. Това високомерие убива коалиционното взаимоотношение - това сега, което се случи, е пирова победа. Фалшивата стабилност е замитане на проблемите под килимчето, подчерта Георги Първанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика