Първанов няма да ходи на Пленума на БСП на 1 февруари

20034
Първанов няма да ходи на Пленума на БСП на 1 февруари
Снимка: БГНЕС

Георги Първанов няма да присъства на Пленума на БСП, който е насрочен за събота, 1 февруари. Това стана ясно на пресконференцията на АБВ, на която президентът на България в периода 2002-2012 коментира развитието на скандала с ръководството на партията от „Позитано”.

„Едно е да има работещо заседание по тема, а друго – да получиш призовка за другарски съд. Не смятам, че ще е здравословно за БСП да присъствам. Ако се изпокараме пак там, това добре ли ще е? Затова нека всеки да си копае лехичката, а времето ще покаже кой е крив и кой прав”.

Регистрирането на сдружението Алтернатива за българско вързарждане (АБВ) като партия засега на стои на древен ред, призна Първанов. Идеята на съмишлениците, които стоят зад проекта, е АБВ да бъде коалиция и като такава да се яви със самостоятелна листа на европейските избори през май. Въпреки това по време на пресконференцията Георги Първанов без да иска нарече АБВ „партия” в отговора на един от журналистическите въпроси. Този факт предизвика оживление сред журналистите, а президентът на България в периода 2002-2012 година се засмя и побърза да обясни: „Стават грешки”.

Първанов: Позитано се тресе от страх, не можеш да изключиш хиляди членове на партията

Обидно е да ни определят като „отпаднали” и „самоизключили се”. И е крайно нелепо да изключиш няколко хиляди чл...

„Ако някой реши да прави партия от АБВ, трябва да мине през мен. Засега обаче пред нас това не стои на дневен ред”, заяви Първанов.

„Няма да късаме живо месо от БСП. АБВ дава кауза и алтернатива на тези, които са се отказали да гласуват", обясни Първанов. "При нас идват хора, които така или иначе няма да пуснат бюлетина. Това са представители от онези 20%, които напуснаха БСП след парламентарните избори. За последния месец най-много около един процент да са дошлите от партията в АБВ”.

Управлението на България

Следващото управление на държавата ще бъде от широка коалиция, подкрепена от поне 140 гласа, прогнозира Първанов. „За да се случи това обаче трябва да имаме нова ширококоалиционна култура", обясни президентът на България в периода 2002-2012 година. "Трябва да последваме примера на Германия и на другите големи европейски държави. Налага се да започнем да си говорим нормално, като българи. Да надскочим личните си конфликти. Германският модел е истински пример за нова модерна коалиция. Затова ще се опитаме да разпишем визията си за ново управление на страната по този модел. Ще можем ясно да представим на нашите избиратели твърдите ангажименти, които поемаме и ще отстояваме пред коалиционните ни партньори. По същия начин ще заявим и онези, за които можем да правим компромиси”.

Първанов: Позитано се тресе от страх, не можеш да изключиш хиляди членове на партията

Обидно е да ни определят като „отпаднали” и „самоизключили се”. И е крайно нелепо да изключиш няколко хиляди чл...

Георги Първанов добави, че по никакъв начин неговото движение АБВ не цели да дестабилизира правителството. „Имам съмишленици и приятели в парламентарната група, но не бих си позволил да тегля някого", разкри експрезидентът. "В тази посока действия не чакайте от мен. Имам обаче притеснения, че правителството ще работи все по-трудно с това крехко, да не кажа никакво, парламентарно мнозинство. В този смисъл проблемите му не идват от АБВ. Да, ние ще критикуваме министри, работата на самото правителство, но това няма да бъде самоцелно. Няма да лягаме и да ставаме с призиви за оставка. Точно обратното, дори бихме искали да се стабилизира това правителство и да завърши мандата си”.

Бившият президент за пореден път подчерта, че счита ГЕРБ за съперник. Нещо повече - сега Първанов директно каза, че ще направи каквото е по силите му, за да не допусне партията на Борисов обратно във властта.

„Очаквам да има много политически битки до изборите и аз бих дал всичко от себе си в тях", коментира Първанов. "Уморих се обаче от лични битки. Нямам никакви властови амбиции. Това, което искам да направя, е да дам шанс на нещо ново и по-различно в българската политика. Искам да върна в нея отблъснатите от партиите професионалисти, които се насочиха към бизнеса. Искам да върна доказаните личности в управлението на държавата”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика