Първанов предложи Съвет по съдебна реформа, Цацаров и ВСС "за"

5930
Първанов предложи Съвет по съдебна реформа, Цацаров и ВСС "за"
Снимка: БГНЕС

Създаване на съвет по съдебна реформа към Народното събрание предложиха от АБВ по време на дискусия в Народното събрание, на която присъстваха министърът на правосъдието, главният прокурор, представители на Висшия съдебен съвет, магистрати, следователи, депутати и други, предаде БГНЕС.

Дискусията бе открита от председателя на АБВ Георги Първанов, а малко преди началото на срещата на гостите бяха раздадени три предложения на АБВ - два законопроекта за промени в Закона за съдебната власт и едно проекторешение за създаване на Съвет по съдебна реформа към парламента.

Съветът за съдебна реформа ще се ръководи от "авторитетен юрист с академичен опит и практически опит в съдебната системата след съгласуване с парламентарните групи", предвижда проекто-решението. В състава му ще влизат по един представител на всяка парламентарна група или упълномощен от нея експерт, зам.-председател на Министерски съвет и министъра на правосъдието (или техни представители), председателя на Върховния административен и Върховния касационен съд и главният прокурор, както и представител на Висшия съдебен съвет.

Предлагаме постоянно действащ Висш съдебен съвет с две колегии - съдебна и прокурорско-следователска, обясни Георги Първанов в началото на дискусията. Вторият законопроект се отнася до електронното правосъдие, добави той. Съветът по съдебна реформа пък ще има за задача да подготви план за действие и ще бъде "лаборатория за идеи", каза Георги Първанов.

Той подчерта, че в обществото е налице своеобразен консенсус по необходимостта от реформа в съдебна система. Лидерът на АБВ каза, че не бива обаче да се поставят качествени критерии и показатели, за каквито често се чуват гласове в обществото - "кога най-сетне български управник ще влезе в затвора". Това не е сериозна дискусия, коментира Първанов.

"За първи път от много време, освен общи идеи, виждам нещо съвсем конкретно - два законопроекта и един проект за решение", каза главният прокурор Сотир Цацаров. Той посочи, че е рано да се иска правна оценка, тъй като се е запознал с предложенията в момента, но вижда съответствие със стратегията за съдебна реформа по отношение на разделянето на ВСС и още по-важно - това разделение е в съответствие с Конституцията.

Цацаров обърна внимание на проекта за решение за създаване на съвет по съдебна реформа към Народното събрание и каза, че "за първи път от много време" вижда нещо, което да е насочено не само към визиране и формулиране на цели, а към чисто тактически решения, които да доведат до осъществяване на стратегията за реформа.

"Прави впечатление точката от проекто-решението, която е свързана с консенсуса между трите власти, който е залог за позитивни стъпки, подчерта Цацаров и добави, че някои положения вероятно ще се нуждаят от прецизиране, но духа на предложенията е в съответствие с Конституцията. Главният прокурор с усмивка заяви, че би искал съвета по съдебна реформа към НС да се нарича по всякакъв друг начин, но не и "лаборатория", защото тази дума навява други мисли.

"Приятно изненадан съм от материалите, за първи път чувам идеята за Съвет по съдебна реформа, но тя ми се струва изключително удачна", каза председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров, който изрази подкрепа към предложенията на АБВ и също обърна внимание на това, че предложената структура на ВСС не противоречи в този и вид на Конституцията. В този законопроект се виждат част от предложенията на ВСС, внесени още през 2013 година при тогавашния министър Дияна Ковачева, каза и Милка Итова от ВСС.

Принципна подкрепа към законопроектите за промени в Закона за съдебната власт изказа и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той посочи, че реформата не се състои само в това да се сменят главният прокурор и председателите на върховните съдилища и поздрави авторите на поправките най-вече за частта, свързана с електронното правосъдие. Това ще бъде видимата страна на самата реформа - ще бъде нещото, което хората ще забележат, подчерта Панов. За такава промяна за необходими усилията на трите власт и финансиране, подчерта той.

По отношение разделянето на ВСС Панов подчерта, че все пак в момента в Министерство на правосъдието също се работи по промени в Закона за съдебната власт, които адресират този въпрос. Трябва да стане ясно на какъв етап е той и доколко двата законопроекта ще се конкурират, дали това ще забави реформата, каза Панов и подчерта, че ако нещата стоят така, той няма как да подкрепи предложенията на АБВ. Лозан Панов обяви, че той лично е за това ВСС да е постоянно действащ орган.

"Идеята не е да търсим противопоставяне, а да катализираме в позитивна посока процеса", обясни в отговор Георги Първанов, преди думата да вземе и самият министър на правосъдието Христо Иванов. "Не може да се говори за противопоставяне и конкуренция", категоричен бе той. Иванов подчерта, че министерството е в напреднала фаза по проект за промени в Закона за съдебната власт, но в него ще бъдат по-широк кръг от въпроси и технологично нещата се случват по-бавно. В тази конституционна рамка този вариант на разделяне е възможен ход, призна министърът. Той обаче настоя, че този модел може да предизвика тромавост и не е зле да се помисли дали все пак "да не се пипне Конституцията". В тази посока Георги Първанов заяви, че остава скептик относно възможността да се постигне конституционно мнозинство в този състав на Народното събрание.

Христо Иванов коментира, че създаването на Съвет по съдебна реформа към НС е добре дошло, но е много важно в обхвата на този евентуален нов орган да се включат бюджетните въпроси. "Има място за разговора дали бюджета се управлява по най-добрия начин, ще се радвам този разговор да се състои и в парламента, където му е мястото", каза Иванов и обеща по-детайлно становище по предложенията в следващите дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика