РЗС: Отпечатването на бюлетините застрашава местния вот

5160
РЗС: Отпечатването на бюлетините застрашава местния вот
Снимка: БГНЕС

Депутатите излизат във ваканция, но проблемът с отпечатването на бюлетините за местния вот остава нерешен и е на път да се стигне до тотално опорочаване на изборните резултати, се казва в позиция на РЗС.

РЗС разполага с достоверна информация, че печатниците, които имат технологични възможности, нямат капацитет да отпечатат всички видове бюлетини за краткия срок от тегленето на жребия за номерата до 22 октомври, когато трябва всички бюлетини да са излезли от печат. Само в София трябва да се сменя матрицата повече от 60 пъти за отпечатване на бюлетините за кмет на община, за 24 районни кметове, за 35 кметове на кметства, за общински съветници и за референдум. В национален мащаб за първия тур за всички 265 общини трябва да се отпечатат над 6000 вида различни бюлетини, защото ще се създадат 1250 нови кметства. Освен това за всяка община поотделно трябва да се отпечатат един куп изборни книжа. Още по-голям е проблемът с отпечатването на бюлетините за балотажа. Абсурдно е навреме да бъде подадена информацията за имената на кандидатите от над 4500 села, където ще се провеждат избори за кметове на кметства и в повече от половината от тях ще има балотаж.

Радан Кънев каза "да" на единна регистрация на Реформаторския блок за местните избори

Реформаторският блок ще участва на местните избори с единна регистрация. Това потвърди лидерът на ДСБ на днешното извънредно заседание ...

До момента всички институции, имащи отговорности за провеждането на изборния процес, си правят оглушки, сякаш такъв проблем не съществува. Нещо повече, печатниците са отправили писмени предложения за решаване на редица проблеми, в т.ч. и срокът за балотажа да бъде удължен от една на две седмици, но отговор нямат.

Референдумът, макар и с един-единствен въпрос, също създава трудности и тайно се умува как да се излезе от този допълнителен проблем.

Защо президентът не издава указ за провеждане на местния вот и ще има ли референдум продължава да е загадка, на която българските избиратели чакат отговор, смятат от РЗС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика