РЗС: Решението на КС е клечка кибрит, която ще запали Конституцията

27203
РЗС: Решението на КС е клечка кибрит, която ще запали Конституцията

Конституционният съд фактически се произнесе по казуса „Пеевски” по възможно най-негативния за имиджа на тази институция начин. Изглежда абсурдно едно такова дело, с не особено висока правна сложност, да не може да бъде решено еднозначно от най-компетентните магистрати на България. Това се казва в становище на РЗС, изпратено до медиите.

В него се посочва още:

Кой според вас предложи Пеевски?

В последно време се засилва обществената циркулация на въпроса "Кой предложи Пеевски". И премиерът Орешарски, и представители на БСП и...

Или конституционните съдии не могат да решат казуса – което поставя под съмнение високата компетентност на много от тях.

Или не желаят да се ангажират с ясна позиция – което поставя под съмнение обществената им отговорност.

Или резултатът е следствие не от юридически анализ, а от политическа и финансова мотивация – което поставя под съмнение тяхната независимост.

Във всеки от случаите решението по делото „Пеевски” тежко дискредитира Конституционния съд. Той сам се превръща в мишена, в политически арбитър, в катализатор на взривни за държавността процеси.

Случаят подозрително напомня делото за конституционността на партия ДПС, което с аналогично гласуване остави въпроса висящ и спорът в обществото така и остана нерешен.

Местан: Орешарски предложи Пеевски

"Кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС е на премиера Пламен Орешарски. Тя бе съгласувана, разбира се, с ръководствата...

Оттогава досега Конституционният съд не беше правил толкова опасен гаф. Той толкова години се опази от пряко политическо вмешателство, а сега играе роля на клечка кибрит в купа сено.

Висшият орган, призван да пази Основния закон на републиката, се провали. Очевидно тази конституция няма механизъм да защитава сама себе си. Тя трябва да бъде сменена.

С решението по казуса „Пеевски” на практика КС делигитимира сега действащата конституция. Само свикването на Велико народно събрание може да освободи държавата от мъртвата хватка на олигарсите създадени от БКП и ДС.

Време е за нов 14 декември. Необходима е политическа решителност за смяна на системата.

РЗС призовава единствената парламентарна опозиция ГЕРБ да предприеме всички необходими действия за предизвикване на предсрочни парламентарни избори като потърси партньорството на всички граждански и политически структури в страната, които приемат идеята за създаване на широк граждански демократичен блок с основно мото „Нова Конституция за Нова България”.

Протестиращи се събират при служебния вход на Народното събрание

Протестиращи се събират при служебния вход на Народното събрание, предаде репортер Агенция „Фокус”. До момента са се събра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика