РЗС сезира Цацаров за натиск на Овчаров върху магистрати

5734
РЗС сезира Цацаров за натиск на Овчаров върху магистрати
Снимка: БГНЕС

„Корупцията остава най-тежкият проблем за нашата държава поради невъзможността да се осъществи истинска съдебна реформа вече 25 години. В България за четвърт век не се намери магистрат, който да осъди поне един министър на енергетиката при доказани кражби в огромни размери в сектора и дефицит по сметката на НЕК в размер над три милиарда лева. Нямаше проблем обаче да се намери съдия, който да осъди председателя на антикорупционата комисия, понеже е поставил въпроса за енергийната мафия и свързаните с нея лица. Толкова добър за енергийната мафия съдия се намери, че чак му написаха присъдата и мотивите към нея и накрая дори ги подписаха вместо него."

Така лидерът на РЗС Яне Янев коментира информацията, че бившият енергиен министър Румен Овчаров го е осъдил за клевета, понеже бил наречен от него "част от организирана престъпна група и част от най-зловещите енергийни мафиотски мрежи на прехода".

Румен Овчаров осъди Яне Янев за клевета

Ексенергийният министър Румен Овчаров осъди лидера на РЗС Яне Янев за клеветата, че енергийният експерт и член на Националния съвет на ...

Графологична експертиза обаче показва, че подписът на съдията под мотивите по делото и подписът под присъдата не са идентични помежду си и не са положени от едно и също лице. Тоест, поне единият от подписите на съдия Силвия Цепова е фалшифициран, заяви Яне Янев и допълни: "Това доказва, че мотивите към присъдата не са изготвени от съдията или ако са били изготвени от него, впоследствие са били подменени и в делото са налични неистински такива. За този безпрецедентен случай са уведомени Главният прокурор и ДАНС с искане за щателно разследване".

Според адвокат Емил Василев, зам. председател на РЗС, налице е документно престъпление, извършено с невероятна дързост и цинизъм, което показва, че мафията е пуснала дълбоки корени в правораздавателната система. Според него без преувеличение можем да говорим за най-големия скандал в съдебната власт от четвърт век насам. Никой досега не си беше позволявал да подменя мотиви на присъди с неистински, както и да фалшифицира подпис на магистрат под крайни съдебни актове. Той припомни, че арестът на съдия Ченалова бе за много по-безобидно и леко деяние - допълване на съдържанието на протокол от съдебно заседание.

Янев представи и строго секретна докладна записка на директора на Националната следствена служба до главния прокурор, в която се изнасят данни за оказване на натиск върху високопоставени магистрати от Румен Овчаров, за да нарушат и да не изпълнят служебните си задължения, с цел избягване на наказателна отговорност на разследвани за престъпления лица - бизнесмени от енергийния сектор.

Във връзка с този скандален документ Политическият съвет на РЗС е взел решение да сезира главния прокурор на страната за извършено престъпление срещу правосъдието.

В борбата с корупцията Яне Янев няма да намира време за приказки

Поради характера на работата му като съветник в борбата с корупцията на премиера Бойко Борисов досегашният председател на РЗС Яне Янев ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com