Радан Кънев обяви Исмаилов за принцип, с който не се прави компромис

20163
Радан Кънев обяви Исмаилов за принцип, с който не се прави компромис
Снимка: БГНЕС

Мисля, че да съм „естествен лидер” на Реформаторския блок е въпрос на отговорност. А дали съм такъв или не, е съвсем отделен въпрос, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

По отношение на кандидатурата на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната, Кънев заяви, че не знае повече от това, което вече се каза късно снощи. Г-н Исмаилов е кандидатура на Реформаторския блок, не на Корман Исмаилов, подчерта лидерът на ДСБ. Орхан Исмаилов има изключителна визитка за поста – и като образование, и като опит. Той никога не е членувал в НДСВ, заради което го обвиняват, че е човек на ДПС. Не виждаме друг грях на г-н Исмаилов, освен турското му име и това ни притеснява, заяви Кънев.

Атанас Атанасов: Хората на Кунева търсят кой да оспори лидерството на Кънев

Може би на колегите от ДБГ им се иска да оспорят фактическото лидерство на Радан Кънев в Реформаторския блок. Не знам дали от ДБГ не ис...

В България протурски партии няма. Ще имаме по-дълъг разговор с „Патриотичния фронт” – за съжаление боледувах и не можах да поговоря повече с г-н Валери Симеонов. Нашето желание да изкараме ДПС извън властта не означава да изкараме българските турци от управлението на държавата, подчерта Кънев. Подцених явно леко ситуацията, добави той.

Чух и аргумент, че във Facebook Орхан Исмаилов имал постинги и му писали на турски език. Ами аз във Facebook редовно си общувам и на английски език по теми и с хора, които не живеят в България, каза лидерът на ДСБ. Не знам Орхан Исмаилов да се е срещал с Ердоган, добави Кънев пред Нова телевизия.

Орхан Исмаилов беше част от листата ни в Търговище, където той изнесе много тежка битка с ДПС. А сега ДПС използват възможността за политическа пропаганда точно заради Орхан Исмаилов, смята Кънев.

Нека не мислим за разформироване на правителството – ще има такива моменти, да, но компромис с определени принципи не се прави. Мисля, че имаме всички шансове да се убедим в правотата си. В Реформаторския блок натрупахме много опит в огорчения, в ултиматуми – българската политика ми се иска да е по-подрена, но не е. България обаче има наченки на икономическо оживление – две години седим в хаос, а там никой не харчи, никой не инвестира и ние имаме огормната отговорност да не прекършим тази наченка на доверие, заяви Кънев.

Военният министър застава твърдо зад спорния си заместник

Министърът на отбраната Николай Ненчев застана твърдо зад заместника си Орхан Исмаилов. В ефира на bTV министърът заяви, че не вижда ...

Битките в Реформаторския блок

Не ми хареса интерпретациите, че хора на ДСБ действали „хейтърски” срещу Божидар Лукарски. Не ми харесва хора извън Блока да действат като говорители, каза Кънев, визирайки Владимир Каролев и интервюто му пред Нова телевизия от вчера.

Много ме изненада бурната реакция на Даниел Вълчев срещу нищо, продължи Кънев. Няма никакво бързане, а има отговорност пред избирателите, на които обещахме конгрес през септември. Движение България на гражданите и СДС го отложиха за 10 ноември – дата, която вече е зад гърба ни. И точно заради възраждащото се доверие беше нужно да спазим обещанието, внуши Кънев. Доказахме многократно, че нещата могат да станат с умението си да постигаме компромис. Лидерството не е въпрос на нервност – не знам защо е тази „нерва” при г-н Вълчев, той дори не е в политиката (бел. ред. – Вълчев е част от Гражданския съвет на Реформаторите). Правилата, за които говорят, не е вярно, че ги няма. Когато българите например гласуват за по-добро здравеопазване и ние им казваме, че 70 души носят отговорност, хората побесняват с право, защото отговорността в политиката е лична, подчерта Кънев. И добави, че "проф. Вълчев явно не се е променил, защото не носи отговорност".

Ако сега хората теглят една майна на Реформаторския блок, защото много бързо и мимоходом беше избран нов шеф на Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ), те теглят майната на Радан Кънев. Говорих вече с г-н Борисов и поисках поне да има съгласие от Асоциацията на банките. Проблемът е, че в случая нямаше публичен дебат. В България предварително да се доверяваш, че някой е много добър, е лоша стратегия, смята Кънев. Шефът на ФГВБ ръководи фалит, трябва да е отговорен за активите на КТБ.

Броженията при Реформаторите - за правителствени постове и конгрес

Вдясно винаги е интересно. Ние сме като италианско семейство, има спорове и проблеми. Нека обаче свикнем с това, че важните решения се ...

По отношение на готвеното назначение на Станимир Флоров за шеф на автомобилната администрация, Кънев каза, че изглежда „като да му се търси работа”. Той добави, че не вижда име, което да донесе доверие в банковата система. Трудно е сега и чужденец да застане начело на БНБ, но ние имаме нужда от много силна фигура, която да успокои системата, но това става през критерии. Ходят хората с едни папки – ама за шеф на ВиК-то във Враца, на ДНСК-то в Смолян – не може с този рефлекс при нова власт „сега ще се назначаваме”. Докато нямаме изисквания за мястото, а не да търсим просто човек за него, сме загубени, категоричен е Рада Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика