Радан Кънев откри недоразумения в общуването с ГЕРБ

4096
Радан Кънев откри недоразумения в общуването с ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

За пултовете на ГЕРБ не мога да отговоря, а за поведението на Реформаторския блок – подкрепих веднага позицията, дори да бях в САЩ. В продължение на една година повтаряме, че мажоритарен елемент е преференцията, а не едномандатните региони, които имаше опит да се тропосат. Затова и подкрепих отказа на Реформаторите да има въпрос за мажоритарен вот в изборния референдум. Това посочи лидерът на ДСБ Радан Кънев пред Нова телевизия.

Според него има два варианта за промяна по отношение на доверието към политиците – или политиците показват с действия или чрез налагане на задължително гласуване. Кънев се измъкна от въпроса защо тогава са подкрепяли президента за трите въпроса на референдума с думите, че още от началото в разговор с Плевнелиев е изразил резерви. Важно е електронното гласуване и за него допитване ще има, добави лидерът на ДСБ.

Прагът за валидност на референдумите си остана същият

След като уж на първо четене прагът за валидност на референдумите в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местно...

Радан Кънев потвръди, че в Община Борино Реформаторският блок ще подкрепи човек, който на предишните избори е бил независим кандидат, подкрепен от ДПС. Не му прави чест на Цветан Цветанов да играе ролята на ДПС с изявления в тази насока. На много места ще издигнем хора-мюсюлмани – например общини в Смолянска област, в Кърджалийско, Делиормана. Това е начинът да се разбие монопола на ДПС, смята Кънев.

По отношение на изказването на Бойко Борисов за съдебната реформа и как промените ще важат за след мандата на Сотир Цацаров като главен прокурор, Радан Кънев подчерта, че няма никакъв юридически и житейски смисъл нещо да влиза след изтичането на мандата на Цацаров. Представяте ли си какъв абсурд е това – има очевидно недоразумение. А това, което сега се предлага, не е реформа на прокуратурата. За момента такава реформа иска само Реформаторският блок, не и ГЕРБ, припомни Кънев.

Единство в Реформаторския блок има, но в последните месеци бяхме „разпасана команда”, призна Кънев. Нашите министри не получиха единна подкрепа, дори в пленарна зала, а имаше партизански натиск върху тях, включително за назначения, добави той. И даде пример – Законът за здравното осигуряване и Законът за лечебните заведения. На финалната права бяхме половината депутати от Реформаторския блок, а от ГЕРБ бяха всички, възмути се Кънев. Не може в такова насипно състояние да се свърши голямата работа, категоричен беше той.

Радан Кънев даде пример и по отношение на "голямата работа" с информацията, че официално Делян Пеевски ще държи и Канал 3. КЗК сега ще се види дали е антимонополен орган – в продължение на 12 години България нямаше антимонополен орган, каза Кънев. Не е тайна, че сегашният състав на КЗК, начело с председателя, е продуциран от ДПС, заяви тъмносиният политик. Ако това нещо не се прекрати, за какво говорим? Мандатът на КЗК изтича сега, не говорим за революции, добави той.

РБ: Срещаме незаконна съпротива за изборите в някои общини

Представители на Реформаторския блок (РБ) по места срещат незаконна съпротива в общините Неделино, Челопеч, Харманли, Родопи и Сатовча,...

По думите на Кънев в периода края на юли-началото на август той е бил част от специална програма за срещи и общуване на международни лидери в САЩ. Пътуването ми беше планирано в продължение на една година и всички колеги знаеха, че ще отсъствам в последната седмица от лятната сесия на парламента, така че всички упражнения по този въпрос са за сметка на тези, които ги правят. Инструктаж отвън за българските политици няма, категоричен беше тъмносиният лидер.

Какво е обсъждал Кънев в САЩ – украинската криза, бежанският проблем. Последните години са годините на най-голямо разместване на население. Когато десетки милиони си сменят дома, това никога не е добро. Това е много тежко време, заяви Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com