Радан Кънев пита: ГЕРБ с ДПС ли си пи кафето за пенсионната реформа?

23761
Радан Кънев пита: ГЕРБ с ДПС ли си пи кафето за пенсионната реформа?
Снимка: БГНЕС

На кое кафе се постигна договорка, кога се изпи това кафе, че да се стигне до бъдещата подкрепа не от коалиционните партньори за пенсионната реформа? Защо това стана, когато го няма премиерът, попита лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Думите на Кънев бяха изречени точно преди гостуване в „Лице в лице”. Там Кънев заяви, че нито той, нито дори г-н Калфин не е получил обяснение защо Владислав Горанов предлага и настоява за пенсионната реформа. Лидерът на ДСБ каза, че не трябва да се гадае за поведение на коалиционни партньори, а трябва да има диалог. Променяме социален модел, изграден в рамките на две години – 1998-2000 година, който вече е валиден 15 години. Сега, за две минути, всичко това се обръща с краката нагоре. Не може такъв политически въпрос да се решава по този начин, категоричен беше Кънев.

Валери Димитров успокоява за пенсионната реформа

Хората трябва да знаят, че ако си преместят парите в НОИ, ще има по-нисък риск, но и по-ниска пенсия. Иначе ще има по-висок риск, но и ...

На въпрос дали има раздвоение в ГЕРБ, след като Цветан Цветанов е заявил готовност да се оттегли предложението за пенсионната реформа, но впоследствие то е влязло в пленарна зала, Кънев призна, че се очертава временна коалиция между ГЕРБ и ДПС. ДПС може да се превръща и в петото колело, каза лидерът на Реформаторите. Това е демонстрация на ново мнозинство, което много ме смущава. Смущава ме и как тези текстове се вкарват, докато премиерът Бойко Борисов е в чужбина – първо в Германия, след това и в Брюксел на среща на върха, продължи Кънев. Дали има среди в ГЕРБ, харесващи близостта с ДПС, не искат да поставят Борисов пред свършен факт, попита Радан Кънев.

Има ли сценарий да се готви коалиция ГЕРБ и ДПС? Не мисля, отговори Кънев. И напомни, че десните избиратели имат кошмар от унизителното поведение на по-големия партньор към по-малкия в управляваща коалиция. Вторият ужас е дясно управление е да залита в ляв популизъм, а третият ужас е какво става с десните управления, когато се съюзяват с ДПС, посочи Кънев.

Радан Кънев призна, че с Бойко Борисов са говорели преди три дни и тогава Борисов не се е държал така твърдо, както сега се държат Владислав Горанов и Менда Стоянова. Десният политик заяви, че при ударно теглене на партиди от пенсионните фондове, очакваните 8 млрд. лева от фондовете ще станат 3-4 млрд. лева. И Виктор Орбан искаше да действа по такава система – резултатът е, че за две години унгарската пенсионна реформа „изяде” 10 млрд. лева и техният НОИ пак е в тежък дефицит, обясни Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика