Радан Кънев си призна, че не е запознат с проблема "Гърмен", но даде рецепта

11660
Радан Кънев си призна, че не е запознат с проблема "Гърмен", но даде рецепта
Снимка: БГНЕС

При всяко положение появата на футболни фенове в Гърмен представлява грозен, опасен знак. Очевидно се цели да се увеличи напрежението, а не да намалее. Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Не са толкова виновни ромите, а политиците, защото те трябва да налагат закона и правото. Явно обаче в такива райони като Гърмен нещата са изпуснати, добави Кънев. Законът там се отдръпва и междуобщностните проблеми избухват, което води до заплаха за националната сигурност, каза тъмносиният политик. Не трябва да има значение кой е малцинство и кой е мнозинство пред закона, сигурен е той.

ПФ плаши да оттегли подкрепата си към управляващите заради напрежението в Гърмен

Абсолютно нищо не предприемат управляващите през тези седем месеца за ограничаване на битовата престъпност. Това ще бъде една много сер...

Съвсем ясно е, че гетата в България се поддържат политически. Факт е, че като дойдат избори, гета като това в Гърмен решават резултата, подчерта Кънев. И добави, че решението е ясно – налагане на закона, но няма да стане изведнъж.

Имаме проблем със законността на постройката, имаме проблем с безработицата, която се подхранва от определени политики и води до бедност, а бедността превръща хората в стока, категоричен беше политикът.

Радан Кънев се възмути отново как се хвърлят безбожни пари за НСО, за да охраняват 200 души, но по закон сега хората от службата, които били най-добре обучени, дори не можели да отидат на място като Гърмен.

Попитан какво ще направи Реформаторският блок преди изборите, Кънев отговори, че най-малкото в случая с Гърмен има конкретни виновници. Конкретни хора са нанесли лека или средна телесна повреда на друг – те трябва да бъдат наказани. След това общината и държавата трябва да са посредник – как си представяте аз да дам решението за конфликт, с който съм много слабо запознат, без да има съгласуваност с местните власт, обясни Кънев. Според него няма да се мине без по-силно присъствие на полиция в такива райони.

Корупция и престъпност

Живеещите в Гърмен и Марчево блокираха пътя, искат изселване на ромите

Стотици жители на Гърмен и Марчево блокираха пътя между двете села, както и този за архитектурния резерват "Ковачевица", предаде БГНЕС...

Кънев беше попитан дали познава човека, който да застане и да се бори с корупцията така, както се случи в Румъния. Само резултатите могат да ви убедят, отговори лидерът на ДСБ. Той посочи като начало случващото се в Софийския градски съд (СГС), но призна, че там се е случило заради обществен натиск.

Изрично Кънев подчерта, че има сериозни разногласия между Реформаторите и ГЕРБ относно съдебната власт. Виждаме като основна стъпка реформата на прокуратурата, каза той, визирайки искането с квалифицирано мнозинство Народното събрание да предлага старт на процедура за освобождаване на главния прокурор. В България прокуратурата работи избирателно и поставя чадъри и заради това няма резултат, заяви Кънев. Той припомни, че Бойко Борисов си е казал аргументите за съдебната реформа и с акцент Румъния, но изрази несъгласие с позицията на премиера. Трябва да има контрол между органите, но не и медийно правосъдие - да се щракат белезници пред камера.

За Кънев първо трябва да се постави основата - ВСС и облика му, но след това ще дойде време за реформата на прокуратурата. ГЕРБ имат нужда от сериозно убеждаване има ли нужда от реформа в прокуратурата, каза лидерът на ДСБ.

За финал Кънев подчерта, че ДСБ не лансира нищо по отношение на предложението за кмет на София на Меглена Кунева - Соломон Паси. Когато се договорим, тогава ще коментирам. Избирателите ще решават, завърши Кънев.

Реакции в Гърмен

Напрежение в Гърмен след бой между българи и роми

Полицейски сили се струпват в центъра на община Гърмен край Гоце Делчев поради възникнало напрежение между българи и роми, предаде БГНЕ...

Хората ми се обадиха, елате да помогнете. Аз не съм страна, но всеки, който е българин, трябва да има права, но и трябва да спазва задължения. В България се ползват само благата и правата, не и задълженията, заяви известният фен на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето. Има слухове, че в Гърмен ще дойдат и представители на рокерската общност.

Идват вече с брадвите и тоягите да ни трепят, какво е това? Никой не е бил пиян, само забележка да намалят музиката, казва един от протестиращите. На война прилича, не може „сняг от камъни” да вали, добави той в коментар за съботната случка (23 май). Има една законна къща в „Кремиковци”, как става това – ако аз ида да си построя къща, какво ще стане, добави друг от жителите на Гърмен.

Хората в Гърмен поискаха да се спазва закона, а не да се стига до саморазправа. По цял ден лежат, гледат да окрадат някого и вземат помощи, е репликата по адрес на циганите. Жител на Гърмен каза още, че е хубаво да има подкрепа, но не и саморазправа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика