Рашидов моли да не се прави публично събиране в негова защита

4453
Рашидов моли да не се прави публично събиране в негова защита

Министърът на културата Вежди Рашидов благодари на всички, които в последните дни изразиха подкрепата си за него и за това, което той и неговият екип правят за българската култура, се казва в писмо от пресцентъра на МК.

Министър Рашидов моли хората, които в социалните мрежи организират за събота митинг в негова защита, да не правят такова публично събиране. Вежди Рашидов е дълбоко убеден, че не бива да се противопоставят едни хора на други хора.

Стотици граждани поискаха оставката на Рашидов

На протест пред сградата на Министерство на културата стотици граждани, културни дейци и общественици поискаха оставката на Вежди Раши...

Припомняме, че вчера, 23 април на протест пред сградата на Министерство на културата стотици граждани, културни дейци и общественици поискаха оставката на Вежди Рашидов. С бурни скандирания "оставка" и освирквания започна протестът "#ПейWithMe - дари стотинка на Вежди, спаси културата!"

Поводът за недоволството стана арогантното поведение на министъра, който обвини уволнения от хор "Йоан Кукузел" тенор Георги Петров, че омаловажава постиженията на държавата заради изложбата на тракийски съкровища в Лувъра. Петров поиска хонорар за представлението на хора в Париж, което изкара министъра извън контрол. "Ще му дадеме 100 лв., за да се успокои и да не пее, ако може. 50 лв. ще ги дам от моя джоб", заяви скандалният министър. Освен това обвини в "свинщина" всички, които критикуват мащабната изложба.

Рашидов се извини чрез отворено писмо, качено на сайта на културното министерство: Дълбоко съм убеден, че българската изложба в Лувъра е велико събитие за българската култура и нарежда страната ни на най-достойното място в световната съкровищница. Работих за тази изложба много дълго и с мисълта за България. Благодарен съм на целия българо-френски екип, който реализира тази впечатляваща експозиция, с която страната ни се нарежда на най-високо място в световната културна история. Аз лично се почувствах засегнат, когато на фона на този колосален успех и на божественото представяне на хор „Йоан Кукузел" дни наред обществеността ни беше занимавана с недоволството на един от хористите, защото не е получил хонорар за труда си. Да, отворихме вратите на легендарната парижка „Света Богородица" за ангелогласните ни хористи, но не сме им плащали хонорар, както без хонорар работи и целият екип по подготовката на изложбата и на съпътстващата културна програма.

 

Рашидов: Моля за извинение тенора Георги Петров

Вежди Рашидов поиска извинение за думите си, отправени по адрес на певеца Георги Петров, напуснал хора „Йоан Кукузел". В комента...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика