Раздор в Народното събрание заради арменския геноцид

9341
Раздор в Народното събрание заради арменския геноцид

Народното събрание (НС) днес разглежда проекторешение за признаване на арменския геноцид в Османската империя и обявяване на 24 април за ден на възпоменание на жертвите. Гласуването обаче предизвика раздор между депутатите, предава "Фокус".

Точката бе предвидена още в сряда като първа за петък, но в четвъртък бе оставена за трета и това означаваше, че няма да се стигне до нейното разглеждане.

В началото на днешното заседание след няколко процедурни предложения, гласуване и прегласуване точката отново бе върната като първа и окончателно депутатите ще трябва да се произнесат по нея, предаде БГНЕС.

Народният представител от "Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО" Димитър Байрактаров предложи да бъде удължено времето на НС до гласуването на точка три от програмата на парламента - Проект за решение за признаване геноцида над арменците в Османската империя 1915-1922. Предложението му обаче бе отхвърлено от мнозинството в зала

Искрен Веселинов от ПГ на ПФ предложи, след като не беше прието предложението за удължаване на работното време, да бъдат почетени жертвите на геноцида с едноминутно мълчание, но Цецка Цачева с процедурни аргументи не уважи това искане.

Германският президент призна арменския геноцид

Германският президент Йоахим Гаук описа като "геноцид" клането на арменците от Османската империя през 1915 година. Думите на държавн...

Междувременно част от депутатите в пленарна зала, най-вече от Патриотичния фронт, "Атака" и БСП станаха на крака, въпреки отказа на Цачева минутата мълчание да бъде проведена официално. При ставането на крака на част от депутатите, всички народни представители от ДПС напуснаха залата. Седнали останаха депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок, макар сред тях да имаше колебание как точно да постъпят в конфузната ситуация.

Депутатите от ДПС гласуваха "против" удължаването на работното време.

Валентин Касабов от ПФ заяви, че народните представители са били смехотворни и несъдържателни, „когато тук има някакво си "правилниче" заради, което ние не можем да почетем паметта на жертвите".

Депутатът от ПП "Атака" Десислав Чуколов предложи точката за арменския геноцид от точка трета да стане първа, народните представители от ДПС се върнаха в залата, за да гласуват "против" и отново излязоха. Предложението му бе прието със 115 гласа "за", 34 "против", а 26 се въздържаха.

За промяната в програмата, която ще позволи българският парламент да се произнесе по този въпрос гласуваха депутати от всички групи с изключение на ДПС. Въздържаха се няколко народни представители от ГЕРБ, БДЦ и АБВ.

Веднага след като окончателно стана ясно, че темата за геноцида ще бъде поставена на разглеждане днес, Румен Христов от Реформаторския блок и Менда Стоянова от ГЕРБ поискаха точка втора и трета също да се разгледат днес и предложиха удължаване на заседанието до тяхното приемане, което бе прието от мнозинството. Така на практика парламентът днес ще заседава докато гласува първите три точки от днешната програма, каквото бе още първото предложение в началото на заседанието.

Обама не нарече арменския геноцид "геноцид"

Унищожението на арменците в Османската империя през 1915 г. "е първото масово убийство на XX век", заяви президентът на САЩ Барак Оба...

Не се прие предложение на "Атака" дебатите и гласуването по темата за арменския геноцид да се предава на живо по Българската национална телевизия и Българското национално радио.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика