Различията между ГЕРБ и АБВ - малко, но сериозни

12845
Различията между ГЕРБ и АБВ - малко, но сериозни
Снимка: БГНЕС

По 14 от точките няма голям спор. Но по 4-те точки, по които спорихме, различията ни са доста сериозни. Това заяви депутатът от АБВ и участник в преговорния екип Кирил Цочев по повод преговорите с ГЕРБ. 

Въпросите, по които има различия, са свързани с данъчната и пенсионната реформа, строителството на АЕЦ "Белене", ролята на държавата. Тези разминавания обаче са преодолими, смятат от АБВ.

АБВ няма да подкрепи дясноцентристка коалиция ГЕРБ - РБ - ПФ

АБВ няма да подкрепи дясноцентристка коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, тъй като това не би довело до необх...

"Най-голямото различие, което установихме при консултациите с ГЕРБ, това е енергийната политика. Ние предложихме, при което аз не видях различни виждания в параметрите на енергийната политика на България от колегите от ГЕРБ и ние. /…/Това, което ние предложихме вчера на консултациите с  ГЕРБ е следното. Първо – да се направи за един месец актуализация за състоянието на енергетиката, на чиято база да се приеме 7-годишен план за стабилизиране на сектора. Второ – в рамките на 3 месеца да се актуализира проектът за енергийна стратегия на България, който да бъде приет в Народното събрание след обществено обсъждане", заяви Цочев, цитиран от БНР.

На въпрос дали АБВ са готови на компромис по някоя от спорните 4 теми, Кирил Цочев отговори:

"Ние не сме обсъждали дали те/бел.ред ГЕРБ/ са готови за компромис или не. /…/ Аз компромис не очаквам от ГЕРБ, тъй като ние участие в някакво коалиционно управление на всяка цена не търсим. Но ние искаме едно сериозно управление на държавата и понеже най-голямото различие идва в енергийната политика на България, там чакаме някакъв компромис от тях, а именно премахване на мораториума върху строителството на АЕЦ“Белене“.

Според Цочев страната се нуждае от немския или холандския модел на голяма коалиция, т.е коалиция от първите партии.

Калфин: Бихме влезли в коалиция ГЕРБ-БСП, ако има нужда

Готови сме да се включим в един формат ГЕРБ-БСП, ако има нужда. Това заяви в ефира на bTV членът на ръководството на АБВ Ивайло Калфин ...

Той изрази съмнение във връзка с категоричната позиция на БСП, че остават в опозиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика