Разследват Бисеров за данъчни престъпления и пране на пари

24247
Разследват Бисеров за данъчни престъпления и пране на пари
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата образува досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, предаде БГНЕС.

В съобщение на прокуратурата се казва: "На 06.11.2013 г., следобяд, главният прокурор Сотир Цацаров е получил от председателя на ДА "Национална сигурност" писмена справка, съдържаща информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система. Информацията касае лицата Христо Бисеров и Ивайло Главинков.

Получените данни са свързани с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна, с титуляри посочените по-горе лица. Последвали са извършване на влогове /срочни депозити/, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони /Сейшелски острови/.

По разпореждане на главния прокурор, информацията незабавно е изпратена по компетентност на Софийската градска прокуратура. С постановление от днес, 07.11.2013 г., е образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, както и за документно престъпление срещу Бисеров /представяне на декларация с невярно съдържание пред Сметната палата/.

Разследването е възложено на Следствения отдел при градската прокуратура – София. Разпоредено е възлагане на пълни данъчни проверки на двете физически лица и на търговски дружества. Постановено е разкриване на данъчната и банковата тайна. Предстои отправяне на запитвания по реда на международната правна помощ до компетентните власти на поне две европейски държави относно основанията за откриване на банкови сметки, движението на суми по тях, извършването на преводи, източниците на доходи и т. н. От ДАНС ще бъдат изискани всички налични материали по случая, включително и данни относно постъпили предни сигнали за лицата и предприетите действия по тях.

С оглед на това, че част от информацията в изпратената до главния прокурор справка е класифицирана, към този момент прокуратурата няма да представи повече факти от изложените в това съобщение до медиите", съобщиха още от прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика