Реформатори внесоха жалба в съда, за да бъде обявена заплатата на Искров

5644
Реформатори внесоха жалба в съда, за да бъде обявена заплатата на Искров
Снимка: БГНЕС

Депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок са внесли жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу отказа на новия гуверньор на БНБ Димитър Радев да разкрие каква заплата е получавал неговият предшественик Иван Искров (на снимката). Това съобщиха от Гражданския блок на РБ.

По смисъла на Закона за обществена информация Димитър Радев е длъжен да даде достъп на българските граждани до исканата информация предвид огромния обществен интерес, посочват в своята жалба народните представители.

Повикайте и Виденов!

Ако има единица мярка за нахалство, то тя със сигурност се казва "един Искров". Няма в новата българска история по-нахален и по-нагъл п...

„На 30 юли т.г. година новоизбраният управителен съвет на БНБ обяви публично методиката и размера на възнагражденията си. Тази информация, както за новоизбраното, така и за предходното ръководство, има обществен характер и би следвало да бъде предоставена”, мотивират се Димитров и Славов.

Те се опитаха да получат информация за заплатата на Искров с питане по Закона за достъп до обществена информация, но Радев им отказа с оправданието, че това са лични данни. Той мотивира отказа и с факта, че за посочения период това е било класифицирана информация като служебна тайна.

Независимият депутат Велизар Енчев обяви в парламента, че заплатата на Иван Искров е била 45 хил. лв. Досега обаче това не е потвърдено официално.

В края на миналия месец стана ясно, че заплатата на новия управител на централната банка ще бъде 15 368 лв., а на подуправителите - 13 173 лв.

НС одобри предложенията на Радев за подуправители на БНБ

Народното събрание (НС) прие предложенията на гуверньора на Българска народна банка Димитър Радев за подуправителите на централната бан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика