Реформаторите искат ВСС да гласува за нов председател на ВКС с бюлетини

14034
Реформаторите искат ВСС да гласува за нов председател на ВКС с бюлетини
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок официално поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да не използва електронната система за гласуване при избора на нов председател на Върховния касационен съд (ВКС). Вместо това Реформаторите настояват гласуването да стане "по изпитан начин" - с хартиени бюлетини.

Притеснението на Реформаторит е, че с електронната система няма да има тайна на вота и ще се даде възможност за натиск. Не може да се гласува със система, за която публично беше доказано, че може да бъде манипулирана и да има прегласуване за различни кандидати, казват десните народни представители.

Съдии от Варна също тръгнаха срещу ръководството си

Комисията по професионална етика и превенция на корупцията е образувала преписка във връзка с постъпилия във Висшия съдебен съвет сиг...

Припомняме, че кандидати за председател на ВКС са двама съдии - заместник-председателят на ВКС и шеф на наказателното отделение на съда Павлина Панова и съдия във Върховния административен съд (ВАС) Лозан Панов. В началото на януари Панов беше блъснат от автомобил, каран от руски гражданин, а докато лежеше в "Пирогов", реши да се откаже от кандидатурата си. След това изненадващо обаче промени решението си.

Ето и цялата позиция на депутатите от Реформаторския блок:

На 29 януари предстои един изключително важен избор не само за съдебната власт, но и за цяла България и всички нейни граждани, очакващи реформ за справедлив и независим съд. Избор, който се наблюдава с повишено внимание и от партньорите ни от Европейската комисия.

Действително, предложението за председател на Върховния касационен съд е правомощие на съдебната власт и на Висшия съдебен съвет и каквото и да било външно вмешателство е недопустимо. Но също така е вярно, че всеки български гражданин има право да изисква този избор да се осъществи при спазване на чл. 131 от Конституцията и на разписаната там тайна на вота. И е задължение именно на Висшия съдебен съвет да проведе такъв избор, с който да не допусне и най-малката сянка на съмнение за манипулация!

Кънев предупреди: Има много хора, които искат само козметични промени в съдебната система

Ако се успокоим от нещата, които пише в доклада по мониторинговия механизъм за сътрудничество и проверка за съдебната ни система, можем...

Реформаторският блок е силно обезпокоен от намерението на ВСС, въпреки многобройните критики към електронната система на гласуване и липсата на гаранции за тайната на вота, изборът да се осъществи именно с тази електронна система. Система, за която експерти публично доказаха, че разкрива начина на гласуване и дори позволява неколкократно гласуване за различни кандидати!

Сега същите хора, които ни убеждаваха, колко сигурна и "непробиваема" била компрометираната вече система за разпределение на делата, ни убеждават, че тайната на вота щяла да бъде гарантирана. Само че, междувременно, цяла България, че и чужестранните посланици разбраха, че разпределението на делата в някои съдилища е било всичко друго, но не и случайно и че има много гнило в едната, и в другата работа. А на фона на съмненията за тежък политически натиск върху системата трябва да гарантираме честни избори.

Затова ние от ПГ на РБ очакваме, Висшият съдебен съвет да вземе предвид и нашите опасения, и многократно изказваните забележки към него от Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка и да проведе избор на председател на ВКС по класическия, доказал се във времето избор - с урни и бюлетини и без зрънце съмнение в честността на вота!

ЕК хвали Цацаров, размахва пръст на ВСС, правосъдното министерство и НС

"Напредъкът на България в съдебната реформа и в борбата с корупцията и организираната престъпност е бавен." Това е основното заключение...

Призоваваме министъра на правосъдието да приложи правомощията си и да предложи процедура, която включва познатият доказал се класически начин с урни и хартиени бюлетини. В противен случай зад новият председател, който ще бъде (ако бъде) избран, ще стоят тежки съмнения относно процедурата по избирането му и ще бъде с критично ниско обществено доверие, което ще бъде в ущърб за системата и очакванията на всеки български гражданин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика