Реформаторите искат създаване на нова разузнавателна служба

16255
Реформаторите искат създаване на нова разузнавателна служба
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок иска Национална разузнавателна служба (НРС) да се превърне в Държавна агенция за разузнаване (ДАР). Тя ще обединява съществуващите Национална разузнавателна служба (НРС) и служба „Военна информация". Това е записано във внесения от РБ в парламента законопроект, предаде БГНЕС.

Според проекта новата структура ще да бъде юридическо лице на бюджетна издръжка. Върху дейността й ще се упражнява парламентарен контрол. Ръководството на новата агенция се поема от министър-председателя. Министерският съвет ще определя възнагражденията в агенцията и ще определя числеността й. Друг контролен орган, вписан в новия законопроект е Сметната палта.

Радан Кънев обяви Исмаилов за принцип, с който не се прави компромис

Мисля, че да съм „естествен лидер” на Реформаторския блок е въпрос на отговорност. А дали съм такъв или не, е съвсем отделе...

Държавната агенция за разузнаване ще прилича на ДАНС, но ще събира външнополитическа, военна и икономическа информация.

Генерал Атанас Атанасов определи новата агенция като „огледална на ДАНС", която събра преди години контраразузнаването и военното контраразузнаване.

„Крайно време е да се регламентира законово тази дейност, защото 25 години българските разузнавателни служби работят без законова регламентация. С този закон се създава единна разузнавателна служба, с която се премахва дублирането на функции на сега съществуващите две разузнавателни служби. Също така се премахва нездравата конкуренция, която съществуваше между тях толкова години и нещо важно, дейността по разузнаване на българската държава ще бъде ръководено от едно място, задачите ще бъдат поставяни от едно място. Така се подобрява координацията между институциите", обясни ген. Атанасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика