Реформаторите предлагат законови промени за борба с "калинките"

14717
Реформаторите предлагат законови промени за борба с "калинките"
Снимка: Getty Images / Guliver

Реформаторският блок внесе изменения на Закона за администрацията. В тях е записано, че за да заемеш висши публични позиции в държавната администрация, вече ще има изискване да са с висше образование и степен „магистър“.

Бойка Маринска, народен представител от ПГ на РБ и председател на комисията по взаимодействие с НПО, която е вносител на закона заедно с други депутати от РБ, коментира пред журналисти в парламента, че по същество се променя чл.19 от Закона за администрацията.

Ген. Атанасов: Орешарски "минира" държавата с "калинки"

Банковата криза е поредната политическа дъвка, която се пуска в публичното пространство. Това заяви пред bTV ген. Атанас Атанасов. &bd...

В него се добавя нова алинея 7, каза Маринска. В нея е записано, че  областните управители, техните заместници, заместник-министрите, председателите на държавните агенции, държавните комисии, изпълнителните директори на изпълнителните агенции, ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт, следва да притежават висше образование, образователно-квалификационна степен „магистър“.

Извън обхвата ще останат единствено изборните държавни длъжности, които се избират или пряко от народа, или с решение на орган в системата на друга власт, напр. Народното събрание. Изискванията за тях не могат да бъдат въведени или изменени чрез Закона за администрацията, обясняват от пресцентъра на "България за гражданите".

По отношение обаче на назначаемите високи държавни постове е нормално да има повишени очаквания за компетентност на съответната личност от страна на обществото. Предвид многократните публични скандали и въпроси за кадрови назначения със съмнителна репутация и образователен ценз, въвеждането на подобно изискване ще играе ролята на своеобразен филтър, смята Маринска. Тя уточни, че този филтър ще отсява предварително кандидатурите и ще елиминира възможността за предложения, зад които се крие лобизъм, политически компромис и липса на професионални аргументи при номинирането.

Нелогично и неоправдано е изискване за притежаване на висше образование да е предвидено за служителите в администрацията, а да липсва по отношение техните ръководители, уточни също Маринска.

Дебат за кадруването: Откъде мина кръстоносният поход на калинките

Разследване на "кадруването" по време на управлението на ГЕРБ ще има. Това стана ясно след днешното заседание на Народното събрание. З...

Изменението се предвижда да влезе в сила след обнародването на закона в Държавен вестник. То ще се прилага за новите назначения, извършвани след тази дата. Това ще бъде вписано в преходните и заключителни разпоредби на закона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика