Реформаторският блок обсъжда да внесе ново искане до КС за Пеевски

32018
Реформаторският блок обсъжда да внесе ново искане до КС за Пеевски
Снимка: БГНЕС

"Движение България на гражданите" започва консултации за промяна на Конституцията. От партията ще предложат създаването на съвет от 20-25 уважавани експерти и общественици, които да събират предложения на гражданите по 4 основни теми - държавно устройство, права и задължения на гражданите, съдебна реформа и държавна администрация. Това обяви лидерът на движението Меглена Кунева на пресконференция днес.

Тя съобщи, че партията ще предложи първо идеята на партньорите си от Реформаторския блок, а след това и на цялото общество. Ще работим по изготвянето на нова Конституция с гражданите до април, а след това и за конституционно мнозинство, посочи още тя. По думите й при досегашни анализи на движението винаги е ставало ясно, че най-големи промени в Конституцията са необходими в частта съдебна система и правото на гражданите да защитават правата си. Сред предложенията на „Движение България на гражданите" са избор на главния прокурор от Народното събрание с възможност за отзоваването му, намаляване на партийните квоти във Висшия съдебен съвет, намаляване броя на депутата, премахване на поста зам.-министър и даване възможност на гражданите да сезират Конституционния съд.

По думите на Кунева до голяма степен решението да движението отново да вдигне темата за Конституцията е и кризата, предизвикана в понеделник от решението на Конституционния съд за Делян Пеевски, предаде КРОСС.

Реформаторският блок обсъжда да внесе ново искане до Конституционния съд за Пеевски, след като стана ясно, че предишният въпрос им се е сторил неясен и избягват отговора, съобщи още Кунева. Българските институции трябва да са принудени да носят отговорност - ако не от първия път, то от втория, коментира тя.

Димитър Делчев, член на Националния съвет на движението обясни, че сега КС трябва да каже ясно може ли Народното събрание да отмени своето решение, с което назначава Делян Пеевски за шеф на ДАНС. В понеделник съдиите отказаха да отговорят на този въпрос, но от решението им става ясно, че отговорът е положителен, докато повечето експерти са на мнение, че отмяната от страна на парламента е невъзможна. "Лошото е, че в резултат от отказа да се отговори и изпълняването на политическа поръчка, се отваря вратата за нови безобразия" коментира Делчев.

Според Йонко Грозев от Националния съвет изходът от конституционната криза, в която се намира страната още от скандала с Венета Марковска, е ясен: премахване на политическата квота в съдебната система, включително и в Конституционния съд. Гласувалите в полза на Пеевски са онези от политическата квота, посочи Грозев.

"Това, за което работи Реформаторският блок е възстановяване на правовия ред и институциите. Има сериозна криза на държавността - институциите работят за частни интереси, не за българското общество", коментира още Грозев. По думите му не е правилен отказът да се коментира решението на съда, с което се измъкват останалите партии.

"Решенията на съда се изпълняват, но не може да не се коментират. Съдът трябва да подлежи на публичен контрол. Партиите в парламента се дистанцираха, защото обслужват един и същи политически модел - финансиране чрез държавни пари на медии, благоприятно отразяване на политици и затваряне на порочния кръг, в който задкулисието управлява държавата", категоричен беше Грозев.

Димитър Делчев пък представи данни за законодателната дейност на 42-рото Народното събрание за първите му 5 месеца. Според тях парламентът е приел само 24 закона или изменения на закони, докато предишният парламент за същия период миналата година - 48 или два пъти повече. "Очевидно не вършат работа, очевидно не могат да се разберат помежду си, очевидно е, че са необходими нови избори", заключи той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика