Реформаторският блок поиска оставката на КФН

15396
Реформаторският блок поиска оставката на КФН
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок поиска оставката на КФН. Това се казва в декларация на РБ, прочетена от парламентарната трибуна от съпредседателят на парламентарната група Радан Кънев, предаде „Фокус”.

„През изминалите години на криза, българските финансови регулатори БНБ и КФН не изпълниха законовите си цели да поддържат финансова и икономическа стабилност и растеж и да спомагат превръщането на спестяванията на гражданите в инвестиции в българската икономика”, добави Кънев.

Менда Стоянова: Не мисля, че в КФН има някакви проблеми

В четвъртък Комисията по бюджет и финанси към парламента ще изслуша цялото ръководство на Комисията за финансов надзор (КФН). Информаци...

Според Реформаторския блок те са допуснали системното изтичане на капитал от банките и финансовите институции към банки в чужбина и към чуждите капиталови пазари и за годините на кризата, над 20 млрд. лева спестявания в банките са напуснали страната, а над 2/3 от активите на българските пенсионни фондове са инвестирани зад граница.

„Днес имаме основателни съмнения, че значителна част от средствата, спестени от обикновени български граждани и фирми, бяха вложени в престъпна дейност – купуване на гласове и търговия с влияние. По този начин, спестяванията на българите, вместо да работят за икономическото възстановяване и нови работни места, потънаха в блатото на политическата корупция и допринесоха за обедняване на населението и обогатяването на мафията. Резултатът от този модел на некомпетентност, професионална безотговорност и политическа корупция беше фалитът на четвъртата банка в страната и трайно разклащане на доверието в банковата и финансовата система”, обясняват те.

Според РБ вместо да градят доверие, БНБ и КФН са се превърнали във фактори на нестабилност за финансовата система на страната, а съмненията в тяхната компетентност, добросъвестност и безпристрастност са довели до необходимост от държавна финансова подкрепа за банкови институции и до излишно и опасно напрежение около доходността и активите на универсалните пенсионни фондове, в които са вложени парите на милиони работещи български граждани.

От РБ констатират, че след провала и загубата на обществено доверие, ръководителите на българските финансови регулатор не са на висотата на заеманите от тях постове и възложените им отговорности. От блока посочват, че ръководството на КФН си е позволило, вместо да поеме тежката отговорност за проваления си мандат, да представи провала си като грозен професионален конфликт и да въвлече общественото мнение в "махленска драма". „Особено скандално е, че КФН пренебрегна правомощията си, когато трябваше да защити обществения интерес, но си позволи да злоупотреби с тях, за да наложи прекомерни санкции на медии, които разкриха бездействието й”, се посочва в декларацията на Реформаторския блок.

КФН: Размерът на таксите в частните пенсионни фондове е проблем

Един от най-чувствителните проблеми е размерът на таксите в частните пенсионни фондове*. Необходимо е да има продукт с по-ниско ниво на...

„Когато финансовите регулатори отказват да поемат отговорност, тя преминава върху тези, на които тежи техният избор, върху нас, върху които тежи тяхното избиране. Днес не е време да си прехвърляме вината за неудачни кадрови решения в миналото, а заедно да преодолеем последиците от тях, за да защитим интереса на българските граждани, спестители, данъкоплатци. В тази тежка криза и в това състояние, когато на южната ни граница има толкова тежко финансово разклащане, не можем повече да си позволим такъв финансов надзор. В момента ни е нужно най-доброто чрез прозрачен и качествен избор да можем да гарантираме на българските граждани, че ще могат да останат с непокътнати спестявания. Аз съм се научил, че когато едни пари липсват, те са откраднати. И че когато не изриташ крадеца навреме, плащат всички. Много Ви моля да не допуснем да плащат всички български граждани”, се казва още в декларацията на Реформаторския блок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика